FAHRETTİN GÖK - Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, "Kasten adam öldürme" ve çeşitli suçlardan yargılanan 2 sanık hakkında verdiği müebbet hapis cezasının Yargıtay'dan dönmesinin ardından yaptığı ikinci yargılamada sanıkların beraatına kararı verdi.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Çat ilçesi Hatunan köyünde muhtarlık seçimleri dolayısıyla aralarında husumet bulunan Mehmet Emin Akın'ı (40), 10 Ağustos 2006'da öldürdükleri, yine bu ailenin mensuplarından Melik Akın'a ait samanlıktaki otların altına 4 Ağustos 2007'de el bombası bırakılması yoluyla tehdit, Sadullah ve Mehmet Ali Akın'a ait evlerin 28 Ekim 2007'de dışarıdan uzun namlulu silahlarla taranıp el bombası atılması ve 28 Ekim 2008'de bu aileye ait büyükbaş hayvanların uzun namlulu silahla ateş açılarak telef edilmesi suçlarından Hacı Arafat Narin, Mustafa Narin ve Ömer Faruk Narin'i yargıladı.

Mahkeme heyeti, bu olayları gerçekleştirdikleri iddiasıyla 2011 yılında Hacı Arafat Narin'e "Nitelikli tehdit, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, mala zarar verme, ruhsatsız şekilde nitelik bakımından vahim ateşli silah bulundurmak ve kasten adam öldürmek suçlarından" müebbet hapis ve 23 yıl, Mustafa Narin'e yine aynı suçlardan müebbet hapis ve 24 yıl 6 ay ve olaylara karıştığı iddia edilen Ömer Faruk Narin'e de "Nitelikli tehdit, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak, mala zarar verme, ruhsatsız şekilde nitelik bakımından vahim ateşli silah bulundurmak, ruhsatsız ateşli silah taşımak" suçlarından 26 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Bunun üzerine Narin ailesinin avukatları, kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de temyiz itirazlarını yerinde bulup, bazı hükümlerin açıklanan nedenlerle tebliğnamedeki düşünceye aykırı olarak "bozulmasına" karar vererek, dosyayı Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi de yaptığı karar duruşmasında, Yargıtay'ın bozma ilamını değerlendirerek, dikkat çekilen hususlar belirtildi.

Sanıklar Hacı Arafat Narin ve Mustafa Narin'in, olayda ölen Mehmet Emin Akın'a karşı işledikleri iddia edilen "kasten öldürme" suçu fiilinin sübut bulmadığına kanaat getirerek, sanıkların bu suçtan beraatını kararlaştırdı.

Heyet, halen İstanbul ve Tekirdağ'daki cezaevlerinde tutuklu bulunan 3 sanık hakkında üzerlerine atılı diğer suçlardan ise 13 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası verdi.

"Yerel mahkeme kararı yanlış değerlendirdi"

Akın ailesinin avukatı Ferhat Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerel mahkemenin Yargıtay'ın bozma kararını delil yetersizliğinden beraat olarak algılayıp bu yönde karar verdiğini söyledi.

Yargıtay'ın söz konusu kararın denetimine açık olacak şekilde yazılması gerektiği yönünde karar verdiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

"Yargıtay kararı, hangi delile ne derece ve niçin üstünlük tanındığının açıklanması gerekçesiyle bozmuştu. Ne yazık ki yerel mahkeme, yüksek mahkemenin kararını değerlendirirken, delil yetersizliğinden beraat şeklinde algılayarak, jet hızıyla beraat kararı vermiştir. Gerekçeli karar geçtiğimiz ay açıklandı. Şu an itibarıyla temyiz başvurusunda bulunduk, dosya Yargıtay'a gitme aşamasındadır."

Sanıkların duruşmalarda diğer aile ile aralarında bir husumet olduğunu kabul ettiğini ifade eden Yıldırım, bir kısım cezaları onaylanan sanıkların mahkum edildiğini ve cezalarının infaz aşamasında olduğunu kaydetti.

Yıldırım, "2008 yılında büyükbaş hayvanların taranması hadisesinde kullanılan silahlarla ilk cinayet hadisesinde maktu vücudunda bulunan mermiler ve olay yerinde bulunan mermi çekirdekleri, her iki olayda aynı silahın kullanıldığını ortaya koymuştur. Olay yerinde 28 boş kovan bulunmuş ve birçok mermi de maktulün vücuduna isabet etmiştir" dedi.

Maktu Mehmet Emin Akın'ın yeğeni Lütfü Akın da mahkemenin kararına bir anlam veremediklerini dile getirerek, "Bu kişiler 2008 yılında tutuklandıktan sonra köyde herhangi bir olayın yaşanmaması, bu kişilerin bu olayları gerçekleştirdiğini belli ediyor. Ortada bu kadar delil varken bu insanların 'kasten öldürme' olayından neden beraat ettiklerini anlayabilmiş değiliz. Bütün insanlarımız şu anda mağdur durumda" diye konuştu.

Kaynak: AA