BURSA

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Kolay ulaşılabilen bir kurumuz. Kanuna göre, başvuruları 6 ay içinde karara bağlıyoruz. Denetçilerin inceleme ve araştırmaları esnasında hiçbir makam, mevki, kurum, kuruluş bize emir veremez, tavsiyede bulunamaz." dedi.

"Ombudsman Halkla Buluşuyor" etkinlikleri çerçevesinde kentteki bir otelde muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun 4 yıl önce kurulmasına rağmen ülkede güzel işler başardığını söyledi.

Vatandaşlar tarafından fazla tanınmadıklarını dile getiren Şeref Malkoç, şunları kaydetti:

"Vatandaşların başvurusu arkadaşlarımız tarafından kılı kırk yararak değerlendiriliyor. Kamu denetçiliği halkın avukatı olmasının yanı sıra idarenin hasmı değil, rehberidir. Kolay ulaşılabilen bir kurumuz. Kanuna göre, başvuruları 6 ay içinde karara bağlıyoruz. Denetçilerin inceleme ve araştırmaları esnasında hiçbir makam, mevki, kurum, kuruluş bize emir veremez, tavsiyede bulunamaz. Kamu Denetçiliği Kurumu, idareyi denetleyen bir kurumdur. İdareyi denetlemenin yolu sizin şikayetleriniz. Şikayetleriniz gelirse titizlikle inceleriz. Bizim arzumuz, Türkiye'deki kurumların dünyanın en iyi kurumları olmasıdır."

Malkoç, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin birinci yılının yaklaştığını anımsatarak, "Bu coğrafyanın zor olduğunu biliyoruz. Bu memleket çok badireler atlattı. Allah'ın izniyle bu millet bütün badirelerin üstünden gelmiştir, bundan sonra da gelecektir." ifadelerini kullandı.

''Yasal olan ile ahlaki olanı buluşturan bir kurumdur"

Eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala da kamu denetçiliğinde yapılan işlerden büyük memnuniyet duyulduğunu belirtti.

Kamu denetçilerinin görüşünün, bürokrasi bakımından yasal dayanak olduğunu anlatan Ala, şunları dile getirdi:

"Kamu denetçisinin kararı, mahkemeye gitmeden mahkeme kararı gibi dayanak yapıp, meselelerde karar almalarını sağlayacak bir düşüncedir. İdare bakımından mahkeme kararı gibidir. Vatandaşların problemleri mahkemeye gitmeden çözülebilecek. Ombudsman sistemi kuruluncaya kadar kanunlar, memurların yorumladığı şekilde uygulandı. Şimdi ise bu sistem, kanunların vatandaşın yorumladığı şekilde de uygulanabilme imkanını getiriyor. O bakımdan çok kıymetli. Ayrıca bu kurum okunduğu gibi anlaşılan yasa metinlerini vicdan ile buluşturma fonksiyonu da üstleniyor. Yasal olan ile ahlaki olanı buluşturan bir kurumdur."

Konuşmaların ardından program, soru cevap bölümüyle devam etti.

Muhabir: Sinan Balcıkoca



Kaynak: AA