Ankara Büro- Özel yetkileri kaldırılan Osman Şanal’ın şikâyeti üzerine, kaleme aldığı “Cüppeli Adalet” kitabı nedeniyle İlhan Taşcı’nın 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Açılan davada, Taşcı’nın seçme ve seçilme haklarından yoksun bırakılması da istendi. Kitapta tek bir kelime “cihat” sözcüğü geçmemesine karşın iddianamede, Taşcı’nın, Şanal’ı “cihat kastıyla hareket etmekle” suçladığının savlanması dikkat çekti.

Tüm kitaplara dava

Erzurum Cumhuriyet Savcısı Mustafa Kızılateş tarafından düzenlenen 6 Ocak 2011 tarihli iddianame ile Erzurum-Erzincan hattındaki cemaat soruşturmasıyla ilgili Taşcı’nın yazdığı Cüppeli Adalet, İsmail Saymaz’ın kaleme aldığı “Postmodern Cihad”, Ali Dağlar’ın yazdığı “Operasyonun Adı: Ağa 01” isimli kitaplarla ilgili olarak dava açıldı.

Bilirkişler inceledi

Savcılığın bilirkişi görevlendirerek Cüppeli Adalet kitabında “suç unsuru bulunup bulunmadığını” belirlenmesini istediği de ortaya çıktı. Bilirkişilerin 27 Aralık 2010 tarihli raporunda, Taşcı’nın Cüppeli Adalet kitabında, “cemaatlere yönelik soruşturmalarda soruşturmaları pasifize etmek için cemaatleri koruduğu, hukuka aykırı hareket ettiği, örgüt suçlarıyla ilgili soruşturma yapan savcının örgüte yardım ettiği, Adalet Bakanlığı’nın direktifleriyle soruşturmaları yürüttüğü temalarını işleyerek Şanal’a görevinden dolayı hakaret edildiği” savlandı.

İfade dahi alınmadı

Şüpheli sıfatıyla Taşcı’nın ifadesi bile alınmadan dava açılmasının gerekçesi iddianamede, “... üzerlerine atılı eylemler nedeniyle Basın Kanunu’nun 26/1 maddesi gereğince 4 ay içerisinde kamu davası açılması zorunluluğu bulunduğundan dava açma süresi dikkate alınarak zamanaşımı süresi dolacağından atılı suç nedeniyle savunmaları alınmamıştır” biçiminde değerlendirildi. Oysa Basın Yasası süreli yayınlar için 2 ay, kitaplar için ise 4 ay içerisinde dava açılma zorunluluğu getiriliyor. Kitabın 2010’un Nisan ayında piyasaya çıktığı dikkate alındığında, davanın yasada belirlenen süre içinde açılmadığı da anlaşılıyor.

İddianamede, Taşcı’nın “Osman Şanal’ı cihat kastıyla hareket” etmekle suçladığı savlanırken, kitapta tek kelime Şanal’a yönelik cihat ifadesi yer almaması da yok sayıldı.

Cumhuriyet