OHAL inceleme komisyonu KHK ile kamu görevinden ihraç edilenlerle ilgili başvuruları değerlendirmeye başladı. İlk değerlendirme sonuçlarının yakın gelecekte açıklanması bekleniyor. Komisyonun ne yönde kararlar vereceği merakla bekleniyor.
Şu ana kadar komisyona valilikler aracılığıyla 100 bini aşkın başvuru yapıldı. Kamudan ihraç edilenlerin çoğu 15 Temmuz hain darbe girişimiyle ilgisi olmayan ve suça bulaşmamış kişiler. Nitekim adalet eski bakanı Bekir Bozdağ bu yönde bir açıklamada bulunmuştu.
Bazı çevreler: “Neden daha önceki uyarılara kulak tıkadılar da gerçekleri göremediler, hala sendikalarına derneklerine üye oldular bankalarına para yatırdılar” diyor.
Bunun cevabı şu: Meslekten atılan memurların çoğu sıradan memurlar. Çeşitli sosyal sebeplerden dolayı bir sendikaya üye olmuş hatta bir oluşuma intisap etmiş olabilirler. Doğaldır ki bu tür mensubiyetlerden ayrılmak ve/veya bazı makro siyaset hamlelerini okumak(kavramak) bir anda ve kolay şekilde gerçekleşemeyebilir.
Düşünün ki yıllarca başbakan yardımcılığı, çeşitli bakanlıklar yapmış ve devletin en mahrem sırlarını haiz Bülent Arınç gibi bir siyasetçi 16 Temmuz 2016 tarihinde şu açıklamayı yapmıştır: “Şunu herkesin bilmesi gerekir, bunu ben darbe gecesi öğrenmekle beraber ‘Ne kadar da ahmak bir insanmışsın, herkes söylüyordu, herkes bunu söylüyordu, sen itiraz ediyordun’ diyebilir. Silahlı terör örgütünün Fethullahçı olması o gece ortaya çıkan bir olaydır. Ben o gece öğrenmiş olabilirim, Sayın Cumhurbaşkanımız da Genelkurmay Başkanımız da o gece öğrendi, onların bilmediğini ben nasıl bilebilirdim."
Devletin en tepesindeki kişilerin silahlı terör gerçeğini 16 Temmuzda fark etmesine rağmen düz memurların her şeyi en doğru şekilde ezelden beri biliyor muamelesiyle işlerinden atılmaları vicdanları yaralamaya devam etmektedir.
Başından beri söylendiği gibi darbeye katılan ve bir şekilde destek verenler dışındakiler için örgüt üyeliği miladı 15 Temmuz 2016 olarak belirlenmeli ve masum insanlar bu ağır ‘terör’ damgasından arındırılmalıdır.
Seçim bölgelerine giden Ak Partili milletvekilleri bu konuda oldukça sıkıştırılmış durumdalar. Kendilerine oy vermiş olan “cami cemaati”nin birçoğunun bir yakını bir sebeple kamudan ihraç edilmiş durumda. Banka hesabı, sendika ya da dernek üyeliği, sohbete katılma gibi gerekçelerle kamudan ihraç edilmiş olan insanların çoğu hakkında idari ya da adli herhangi bir işlem yapılmamış durumda. Dolayısıyla 2019 seçimleri yaklaşırken Ak Parti çevresinde de suça bulaşmayanların yeniden sisteme kazandırılması yönünde görüş ağır basmaya başladı.
Toplumda, darbeye kalkışanlara en ağır şekilde cezalar verilmesi noktasında tartışılmaz bir tutum birliği var. Bunun yanında darbeyle ilgisi olmayan büyük çoğunluğun mağdur edilmesi giderek daha büyük kesimlerde mak’es buluyor.
OHAL inceleme komisyonunun karar verirken suça bulaşmayanları ayıklaması, yasal olarak kurulmuş sendikaya üye olanları, yasal bankada mevduatı bulunanları ve adli makamlarda beraat edenleri aklaması bekleniyor. Görüştüğümüz hukukçular önümüzdeki aylarda ciddi sayılarda geri dönüşlerin yaşanacağını ifade ediyorlar. Metin KOÇER

OKU, YORUMLA ve PAYLAŞ ==>https://www.personelmebhaber.net/ozel-haber/ohal-komisyonundan-toplu-iadeler-gelebilir-h44712.html

Personel Meb