Fen edebiyatlarda ikinci öğretimler kapatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafındanöğretmen yetiştirmeyle ilgili yürütülen "Ulusal Öğretmen Strateji Belgesi Taslağı" tamamlandı. Taslağa son şekli verilerek yaklaşık 1 ay önce Başbakanlık'a sunuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onaylaması durumunda taslak Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek. Fen Edebiyat Fakülteleri Dekanlar Konseyi (FEFKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak, öğretmenlik mesleğine ilişkin önemli değişiklikler içeren taslağı BUGÜN'e açıkladı.

Prof. Dr. Öztoprak şunları söyledi: "Ortaöğretimde görev alacak alan/branş öğretmenlerini fen edebiyat fakülteleri yetiştirecek. Eğitim fakültelerinde sadece okul öncesi ve sınıf öğretmenleri olacak. Ancak fen edebiyattan mezun olan öğrencilerin pedagojik formasyonu ya eğitim fakültelerinde ya da üniversitede kurulacak ayrı bir enstitüde verilecek. Formasyon sertifikası alan öğrenciler daha sonra öğretmenlik ihtiyacına göre alan bilgisini ölçen sınava girecek.

ATANAMAYAN SAYISI AZALACAK

Sınavda başarılı olan öğrenciler öğretmen olabilecek. Ayrıca fen edebiyat fakültelerindeki ikinci öğretimler belli periyotlarda kaldırılacak. Özellikle Anadolu'daki üniversitelerde kontenjan sıkıntısı çeken fen edebiyat fakültelerinin bazı bölümleri kapatılacak. Böylece MEB'in rahatsızlık duyduğu haddinden fazla öğretmenadayı sorunu çözülmüş olacak. Yani ikinci öğretimler kaldırıldığı, eğitim fakülteleri alan öğretmeni öğrencisi almadığı ve sınav yapıldığı için atanamayan öğretmen sayısı önemli oranda azalacak."

Öztoprak eğitim süresiyle ilgili bir değişikliğin yapılmadığını ifade etti.

SINAVI GEÇEMEYEN ÖĞRETMEN OLAMAYACAK

Prof. Dr. Nihat Öztoprak, mezun öğrencilerinin yeniden alan sınavına tabi tutulmasından hiçbir rahatsızlık duymadıklarını belirterek "Olumlu bir adım. Tabii ki başarılı olanlar bu göreve atansın. Bu Türkiye'nin bilimsel çalışmalarını da etkileyecek kanısındayız. Ne kadar zeki öğrenci gelirse bu alanlarda o kadar zeki akademisyen adayları oluşur. Yani yarının fizik profesörü 200 binin içinden değil, ilk 10 binin içerisinden üniversiteye giriş yapacak."

Formasyon tartışması tercihleri vurmuştu

Geçen yıl yaşanan fen edebiyat fakültelerinde formasyon tartışması üniversite tercihlerine yansımıştı. Çoğu üniversitedeki özellikle fen fakültelerindeki fizik kimya, biyoloji hatta matematik bölümleri boş kalmıştı. Taşradaki üniversitelerde tercih edenlerin sayısı 2'yi 3'ü geçmediği gibi puanlar yaklaşık 30-40 puan düşmüştü. Çoğu bölümler kontenjan sorunu nedeniyle kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.  

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ