Meclis'e sunulan mini af paketiyle liseyi bitirip üniversiteyi kazanan yaklaşık 1,5 milyonöğrenci 120 günü aşmamak kaydıyla anne ve babalarının sağlık güvencesinden yararlanacak. Tasarı, gazilere ücretsiz özel hastane, Bağ-Kur'lulara da borçtan kurtulma imkanı sunuyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, bir çok kesime kolaylık getireceğini ifade etti.

Erkek öğrencilere müjde

Toplam 9 maddeden oluşan "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını Dair Kanun Tasarısı'nın ilk maddesi, liseyi bitirir bitirmez sağlık primi ödeme yükümlülüğüne giren öğrencilere kolaylık getiriyor. Tasarıya göre, liseyi bitirip üniversiteyi kazanan öğrenciler, 20 yaşını aşmamak kaydıyla, 120 gün süreyle anne ve babalarının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek. Uygulamanın yaklaşık 1,5 milyon öğrenciyi kapsadığı belirtilirken, kız öğrencilerin zaten prim ödemediği, dolayısıyla uygulamadan erkek öğrencilerin yararlanacağı belirtildi.

Tasarıda yer alan başka bir maddeyle de terörle mücadele ya da emniyet ve asayişin sağlanmasına ilişkin görevleri sırasında malul kalanlar ile Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazisi olarak şeref aylığı alanlar, eşleri de dahil olmak üzere sevk zincirine tabi olmadan istediği özel hastaneden ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek. Bu kişilerin özel hastanelerdeki ilave sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanacak.

Tasarıyla ayrıca Bağ-Kur'a borcu olduğu halde başkaları üzerinden sağlık hizmeti alanların borçları silinecek. Ancak bunun için, vatandaşların SGK ile süren davalarından vazgeçmeleri gerekecek. Bu kapsamda 400 bin Bağ-Kur'lu olduğu ifade ediliyor. Bir diğer maddeyle, kamudan emekli olup yine kamuda çalışmaya devam edenlerin biriken prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilirken, işsizlere iş ve meslek danışmanlığı yapacak 817 uzmanın atamasının önündeki yargı engeli de kaldırılmış olacak.

Asgari ücret artmasın vergi alınmasın

Yeni yılda geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu dün ilk toplantısı yaptı. İşçiler adına toplantıya katılan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücretin belirlenmesinde en düşük memur maaşının dikkate alınmasını önerdi. TıSK İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir de asgari ücretin brüt olarak artırılmasından ziyade, üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılarak çalışanın eline geçen net ücrette artış sağlanmasını istedi. Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 940.50, net 739.79 lira, 16 yaşından küçükler için brüt 805.50, net 643.14 lira olarak uygulanıyor. 2013 Yılı Programı'nda göre, asgari ücretin gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3 artırılması planlanıyor.

ERDOĞAN SÜZER - BUGÜN GAZETESİ