ODATV davası AİHM’de

ANKARA (ANKA) - Odatv davası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşındı. AİHM, Türkiyeyi , özgürlük ve güven hakkı”, “adil yargılanma hakkı”, “hukuki korunma hakkı”, “özel hayatın gizliliğive savunma hakkını ihlal yönünden yargılayacak.

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Odatv internet sitesi muhabiri Müyesser Yıldız Uğur, soruşturmada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 5, 6, 10 ve 13. maddelerine aykırı davranıldığını belirterek bunun tespiti talebiyle AİHMye başvurdu. Mahkeme, başvuruyu kabul etti. Başvuruda, soruşturmanın aralarında husumet bulunan Başsavcı Vekili Zekeriya Öz tarafından yürütülmesinin Uğurun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile koruma altına alınanadil yargılanma hakkının ihlali anlamına geldiğine dikkat çekildi. Uğura, herhangi bir mahkeme kararına dayanmadan tesadüf eseri elde edilen bazı telefon görüşmeleri ile ilgili sorular yöneltildiğine dikkat çekilen başvuruda, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği belirtildi.

Başvuru dilekçesinde, Uğurun ifadesinin soruşturmayı ve kovuşturmayı yürütmekle görevlendirilen cumhuriyet savcılarınca bizzat alınması gerektiği, ancak Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce bu işlemin gerçekleştirildiği kaydedildi. Bu uygulamanın savunma hakkının ve adil yargılanma hakkının ihlali anlamına geldiğinin ifade edildiği başvuru dilekçesinde, dosyadaki kısıtlama kararı da yer aldı. Kısıtlama kararı nedeniyle Uğura yöneltilen suçlamalar ve delillere yönelik etkili bir savunma yapılamadığı belirtildi.

‘Delil değeri yok’

Başvuruda, Uğur, hakkında da hiçbir delil değeri bulunmayan dijital veriler gerekçe gösterilerek özgürlüğünden yoksun bırakılmış ve halihazırda söz konusu yoksunluğu devam etmektedir. Tutuklanmasına dayanak olarak gösterilen delillerin tamamı dijital veri niteliğinde olup bu veriler dahil Uğurun katılım ve katkısı olmaksızın muhtemelen başkaca kişilerce oluşturulmuş dijital verilerdir. Verilerin nasıl ve kim tarafından oluşturulduğu hususuna ilişkin hazırlık soruşturması dosyasına sunulan teknik raporda herhangi bir bilgi yoktur denildi.

Başvuruda, tutuklama kararına yapılan itirazlarda iç hukuk yollarının tükendiği, bu nedenle de konun AİHMye taşındığına dikkat çekildi.

Cumhuriyet