Diyarbakır Nevruz kutlamaları için hazır. Diyarbakır'daki nevruz kutlamalarına ise PKK lider Abdullah Öcalan'ın gönderdiği mektup damga vuracak. Peki Öcalan nevruz mektubunda ne yazdı? Öcalan nevruz mektubunu kim okuyacak? Öcalan'ın mektubunda çözüm süreci için ne mesaj verildi? Öcalan'ın mektubu kürtçe mi türkçe mi okunacak? Öcalan mektubunda Nevruz için ne dedi? Öcalan'ın nevruz mektubu 21 mart 2014 tam metni internethaber.com'da... Öcalan mektup kürtçe tam metin internethaber.com'da, öcalan mektup türkçe tam metin internethaber.com'da

TOPLANMAYA BAŞLADILAR

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları yüzlerce kişi sabahın erken saatinde toplanmaya başladı. Diyarbakır bu 21 Mart’ta yeni bir mesaj için yeniden aynı alana toplanmaya hazırlanıyor.

Öcalan bu yıl nasıl bir mesaj verebilir?

YÖRESEL KIYAFETLERLE GELDİLER

Vatandaşların büyük bölümünün tertip komitesinin çağrısı doğrultusunda yöresel kıyafetlerle kutlamalara katıldığı görüldü. Kürtçe ve Türkçe, ''Nevruz kutlu olsun'' yazılı flamaların asıldığı alana girişler sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 10 bin kişi alandaki koordinasyonu sağlıyor.

Bazıları yöresel kıyafet giyinen ve zabıta ekiplerince park alanı dışında belirlenen yerlere yerleştirilen çok sayıda seyyar satıcı alanda yemek, tatlı, su ve ciğer kebap satıyor.

Platformda aralarında Kürtçe, Türkçe, Arapça, Süryanice'nin de yer aldığı 10 dilde, "Nevruz kutlu olsun" pankart yer alıyor.

ÇOK SAYIDA GAZETECİ TAKİP EDİYOR

Çok sayıda televizyon kanalının canlı olarak yayınlayacağı kutlamayı izlemek için yurt içi ve yurt dışından Diyarbakır'a gelen 350'yi aşkın gazeteci akreditasyon yaptırdı.

Alanda toplanan gruplar, müzik yayını eşliğinde halay çekerek eğlenmeye başladı. Çocuklar alanın yakınındaki parkta oyun oynarken, bazı aileler de çimlere serdikleri kilimlerin üzerine piknik yapıyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelmeye başlayan bazı vatandaşlar beraberinde getirdikleri çay ve malzemelerle, kimileri de seyyar satıcılardan satın aldıkları ciğer kebapla kahvaltılarını yapıyor.

Parkın etrafındaki açık arazide top oynayan çocuklar, parkta çay içenler ve halay çekenlerle alanda tam bir karnaval havası yaşanıyor.

ÖCALAN NEVRUZ MEKTUBUNDE NE MESAJ VERECEK?

BBC Türkçe'den Kumru Başer'in Diyarbakır'dan yazdığı izlenimler ise şöyle:

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’ın Nevruz alanında toplanan yüzbinlere, barış sürecinin başladığı, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin alacağı mesajını vermesinin üzerinden bir yıl geçti.

Diyarbakır bu 21 Mart’ta yeni bir mesaj için yeniden aynı alana toplanmaya hazırlanıyor.

Öcalan bu yıl nasıl bir mesaj verebilir? Diyarbakır’daki sohbetlerde bu konuda görüşler birbirine çok yakındı.

ÖCALAN MEKTUBUNDA YUMUŞATICI MESAJ VERECEK

Kentte bugün görüştüğüm öğretim üyesi, yazar ve geçen yılki süreçte Akil İnsanlar grubu içinde yer alan Mithat Sancar, bunu şöyle ifade etti:

"Hükümetle kader ortağı olduğu havasını vermeyecek, ama geçen hafta gelen KCK açıklamasından daha somut ve yumuşatıcı bir mesaj verecek."

Yakınlarda gerek KCK liderliği gerekse BDP’den gelen açıklamalarda, hükümet sert bir şekilde eleştirilmiş, hatta AKP’nin, kendisini barış sürecinde muhatap olmaktan çıkardığı ifadesi kullanılmıştı.

ÖCALAN'IN MEKTUBUNDA YASAL ÇERÇEVE TALEBİ

Kürt siyasi hareketi aslında son bir yıl içinde çok kez barış süreci için kendilerinin attığı adımlara hükümetten beklenen karşılığın bulunamadığını ifade etti.

Her seferinde, anadilde eğitim, yerel yönetimlerin yetkilerinin genişletilmesi, cezaevlerindeki binlerce siyasi tutuklunun tahliyesi ve hepsinin üzerinde barış sürecine dair bir yasal çerçevenin meclisten geçirilmesi konularında hükümetin adım atmasını talep ediyorlardı.

Fakat, bugün Diyarbakır sokaklarında, dükkanlarında, kahvelerinde, evlerinde yaptığımız bütün sohbetlerde çatışmasızlığın sürmesinin bile önemli olduğu ve hükümetin kaderi ne olursa olsun sürecin devam etmesinin iyi olacağı görüşü öne çıkıyordu.

Yapılan sert açıklamaların bir karşılığı yok mu?

ÖCALAN'IN MEKTUBUNDA SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

Bu soruya BDP seçmeni bir esnaf, “Sert nedir? Herkes sert konuşabilir. Seçim var, insanlar soğumasın diye sert konuşulabilir. Ama ben olana bakarım. Ben bir zaman Kürtçe kaset çalamıyordum. Apartmanımda gazete dağıtan çocuklar kafasına tabanca dayanıp vurulmuştu. Bir senedir insanlar ölmedi bu önemli, sırf İmralı ile görüşülmesi bile büyük adımdır” diye konuştu.

Kısacası bu 21 Mart geçen yılkinden hayli farklı. Geçen yıl bu zamanlar Diyarbakır’ı saran “Tarih yazılıyor” havası bu yıl yok. Sürpriz beklenmiyor.

Katılımın ise hem bu sebeple hem de gerek Pazar günkü üniversite sınavları gerekse seçim ortamına girilmiş olmasından dolayı, geçen yılkinden daha düşük olması bekleniyor.