İstanbul - "Değerli arkadaşlar, saygıdeğer yoldaşlar" şeklinde başlayan mesajda Öcalan, Kızıldere'nin üstünden geçen yılların "ne Anadolu'da hakça, eşit yaşam sürmek isteyen halk çocuklarının, ne de tüm dünyanın her bir karışı kadar eski olan özgürlük ve eşitlik mücadelesine canını adamış diğer evlatlarının izini silemediğini" söyledi.

Öcalan mesajında, “Olgunlaştırmaya çalıştığımız Anadolu barışını bu uğurda mücadele ederken hayatını kaybeden başta Mahir’ler ve Deniz’ler olmak üzere bütün devrimcilerin anısına ithaf ediyoruz. Bu duygularla Kızıldere devrimci şehitlerini saygıyla anıyorum” dedi.

Kızıldere'de ne olmuştu?

30 Mart 1972'de, THKO liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilmesine engel olmak için Ünye'deki NATO Üssü'nü basarak üç yabancı teknisyeni kaçıran THKP/C kurucusu Mahir Çayan ve 9 arkadaşı Tokat Niksar'daki Kızıldere köyünde kuşatıldı. Sığındıkları evin ağır silahlarla taranması sonucunda rehinelerle birlikte Çayan dışında Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna, Cihan Alptekin ve Saffet Alp öldürüldü. Saldırıdan kurtulan tek kişi Ertuğrul Kürkçü oldu. Kenan Evren yıllar sonra yayınlanan hatıralarında Kızıldere operasyonunun Özel Harp Dairesi tarafından yapıldığını yazdı.

cumhuriyet