Herkes Beşar Esad’ın gideceğinde hem fikir. Ben de gideceğinden eminim. Bir gün Arizona’ya kar yağacağından da eminim. Biraz sarkastik (kinayeli) oldu ama… Sorun şu ki, şimdiye kadar direnişçiler kazanımlar elde etmiş olsa da, Esad’a verilen destek de arttı. İran’dan, Hizbullah’tan, Rusya’dan… Altı ay önce köylere saldıran uçaklar görmüyorduk. Rastgele öldürmeler görmüyorduk. Maalesef şimdi bunların hepsi oluyor.

ABD askerinin botu Suriye’ye değmesin

ABD içine girdiği savaşlardan yorgun ve o yüzden o araziye askerinin botu değsin istemiyor. ABD halkını ve yönetimini ikna etmeye çalıştığım şey ise şu: Bence de askerimizin botuna ihtiyacımız yok. Bunu yapmak kötü olurdu. Ancak yapmamız gereken, onlara silah sağlamak. Uçuşa yasak bölgeye ihtiyaçları var. Bu da organize olmaları ve geçici bir hükümet kurmalarını sağlar.

Obama Amerikan liderliğine inanmıyor

Asıl utanç verici olan, ABD Başkanı’nın artık Suriye halkı adına dahi konuşmuyor olması. Bu, benim şimdiye kadar bildiğim bütün başkanlarınkinden farklı bir yol. Şimdiye kadar 21 bin kişi katledildi. Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? Beş ay önce Savunma Bakanı Leon Panetta’ya da aynısını söyledim. Bir cevap veremedi. Bu başkan, Amerikan liderliğine inanmıyor. Amerika’nın liderliğinin eksikliği kendini belli ediyor.

Romney Türkiye’ye daha yakın bir isim

Türkiye, bölgenin askeri ve politik bir gücü. Ve bölgedeki demokrasi örneği. Ben Başkan Obama ve Başbakan Erdoğan arasındaki iyi kişisel ilişkinin Esad’ın gideceği bir Suriye çözümüne yansımasını isterdim. Ancak gün geçtikçe, daha fazla İslamcı, daha fazla cihat yanlısı, daha fazla El Kaideci Suriye’ye geliyor. Bu da Esad sonrasını dramatik bir şekilde karmaşık hale getiriyor. (Cumhuriyetçilerin Başkan Adayı) Vali Mitt Romney, bu meselenin çözülmesinde Türkiye’nin çizgine kesinlikle daha yakın ve Türkiye ile yakın çalışmaya hazır.

Kürtler henüz kesin karar vermedi

Esad Suriye’deki Kürt bölgelerini PKK’nın sivil koluna bıraktığından beri, hepsinin nasıl davranacakları konusunda çok ilginç bir senaryo olacak. “Bağımsız Kürdistan” olasılığı nasıl sonuçlanır bilmiyorum. Çünkü Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok iyi. Kürtler bütün seçenekleri değerlendiriyorlar. Karar verdiklerini zannetmiyorum. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey’nin (dün başlayan) Türkiye gezisinden beklediğim sonuç ise, iyi bir asker olduğundan Obama Yönetimi’nin politikalarına uygun hareket etmesi. O yüzden geziden hiçbir şey beklemiyorum.

BÖLGEDEN YENİ DÖNDÜ: İki hafta önce İstanbul’a gelen, ardından Kuzey Irak’a geçen Cumhuriyetçilerin 2008’deki başkan adayı Senatör John McCain, Hürriyet’e bölgedeki görüşmelerini değerlendirdi. İstanbul’da Suriyeli ve Kürt temsilcilerle bir araya geldiğini anlatan McCain, Suriye politikasından dolayı Obama Yönetimi’ni ağır şekilde eleştirdi.

KİNAYELİ ELEŞTİRİLER: Esad üzerinde kurulan baskıyı yeterli bulmadığını belirten McCain, alaycı bir dille, “Ben de Esad’ın gideceğine inanıyorum. Bir gün Arizona’ya kar yağacağından da eminim” dedi. Radikal İslamcıların bölgede kontrolü ele geçirme riskini vurgulayan McCain, Kürtlerin de “bağımsız Kürdistan” seçeneğini değerlendirdiklerini söyledi.

BİLGİ NOTU

Cumhuriyetçilerin ulusal güvenlik ve dış politika konusunda senatodaki en güçlü sesi olan John McCain, Arizona senatörü. ABD’nin en güneyinde, çölün ortasında yer alan Arizona ise ülkenin kar yağışına en az rastlanan bölgesi.

dha