Gümrük Tüfenkci, çek kanununda düzenleme ile hapis cezasının kaldırıldığını ancak bu durumun istismar edildiğini belirterek, bu konuda yeniçek kanunu tasarısı hazırlandığını belirtti. Tüfenkçi, yeni tasarıda karekodunun zorunlu olacağını söyledi.
Mart ayı dış ticaret rakamlarını değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk ekonomisinin çevredeki bütün sorunlara ve risklere rağmen büyümeye devam ettiğinin altını çizdi.

NTV'nin haberine göre, Rusya ile yaşanan ticari kriz konusunda da değerlendirmelerde bulunan Tüfenkci, esneme sinyalleri alındığını belirtti. Ancak bu durumun "ambargo yumuşadı" denecek seviyede olmadığını belirten Tüfenkci, Rusya'nın uygulamış olduğu ambargonun Türkiye'yi zayıflatacak boyutta olmadığının vurguladı. Tüfenkci, Türkiye'nin halihazırda Rusya ile düşen bir ticareti olduğunun da altını çizdi. 

Son dönemdeki terör olayları hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan, valilikler kanalıyla terörden etkilenen esnafa yardımların başladığını, esnafın esnafların bu durumu belgelemesi durumunda yardım alabileceklerini belirtti.

Teröre karşı alınan önlemler konusunda gelen soru üzerine Bakan Tüfenkci, sınır kapılarında teknolojinin de yardımıyla yüzde yüz güvenlik sağlandığını vurguladı.

Tüketici haklarına yönelik gelişmeleri  değerlendiren Tüfenkci, tüketicilerin lehine birçok düzenlemenin yapıldığını vurguladı ve bakanlığa bağlı olan tüketici hakem heyetlerini yeniden yapılandırmayı planladıklarını açıkladı.

Çek kanununda düzenleme ile hapis cezasının kaldırıldığını hatırlatan Bakan, bu durumun istismar edildiğini belirterek, bu konu hakkında yeni bir çek kanunu tasarısı hazırlandığını belirtti.

Bu yeni tasarıda karekodunun zorunlu hale getirileceğini ve bu sayede bir güvenlik sistemi kurulacağını vurguladı. Bakan, karşılıksız çek veren kişinin şirketten ayrılması durumunda dahi 5 yıl boyunca çek yazamayacağını belirtti.

Bakan, AVM'lerle ilgili standart konusunda da çalışmalarının olduğunu belirtti.


http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem/yeni-cek-kanunu-tasarisi-yolda/44275/