Ankara- Ergenekon davasından halen tutuklu olarak yargılanan eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin’e bir tutuklama da faili meçhul cinayetlerden geldi. Faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında Şahin dün Ankara’da soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel’e 4 saat ifade verdi. Savcı, Şahin’i tutuklama istemiyle Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesin’e sevk etti. Mahkeme ‘cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekkül adına birden fazla adam öldürme’ suçlamasıyla Şahin’i tutukladı. Şahin’in, işadamı Behçet Cantürk, Ömer Lüfi Topal, avukatlar Yusuf Ekinci, Faik Candan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Sağlık Bakanlığı Eski Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan’ın öldürülmesi için talimat verdiği öne sürülüyor. 

S1 planı soruldu
Şahin’e savcılık sorgusunda eski özel harekât polisi Ayhan Çarkın’ın fail meçhul cinayetlere ilişkin itirafları da soruldu. Çarkın’ın dile getirdiği cinayetlerle ilgisi olmadığını ileri süren Şahin, “Benim kesinlikle bu konuda bir talimatım olmadı. Benim dışımda özel harekâtçı polislerin karıştığı birtakım olaylar olabilir” dedi. Şahin, Çarkın’ın açıklamalarını para karşılığı yaptığını iddia etti.

Savcı sorgu sırasında İbrahim Şahin’e Ergenekon davası kapsamında gündeme gelen S1 planlarını da sordu. Şahin’in söz konusu planlarla ilgili olarak “Kandırıldım” dediği öğrenildi. Kürt işadamı Behçet Cantürk cinayetiyle ilgili olarak Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Fatma Cengiz’e “Bu adamı öldürdün diye ceza verdiler” şeklindeki SMS de Şahin’e soruldu. İbrahim Şahin söz konusu SMS’in bir tepki mesajı olduğunu anlatarak, “Susurluk davası kapsamında yargılandım. Cantürk cinayeti ceza almamda delil olarak gösterildi. Bu nedenle gösterdiğim bir tepkiydi. Cantürk, uyuşturucu işinde dolayı öldürülmüş olabilir” dedi. 

‘Susurluk üzerime kaldı’
Şahin’e ‘Kumarhaneler Kralı’ Ömer Lütfü Topal cinayeti ardından Çarkın’ın da aralarında bulunduğu özel harekâtçı polislerin gözaltına alındıktan sonra Ankara’ya getirilmesi de soruldu. Şahin söz konusu özel harekâtçı polislerin dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ın talimatıyla Ankara’ya getirildiğini anlattı.

Susurluk’la ilgili Mehmet Ağar’ı ve eski MİT Kontr terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür’ü suçlayan Şahin, şöyle konuştu: “Bu işlere Mehmet Ağar nedeniyle karıştım. Ancak Susurluk olayı üzerime kaldı. Günah keçisi ilan edildim.” 

‘Ceza ehliyeti yok’
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller tarafından dile getirilen listedeki Kürt işadamlarının öldürülmemek için kendisine para getirip getirmediğine dair soruya ise Şahin “Bu iddialar doğru değil” yanıtını verdi.

İbrahim Şahin’in avukatı Basri Aydın, adliyeden ayrılırken gazetecilere şunları şöyledi: “Çarkın’ın iddiaları müvekkilim tarafından deli saçması olarak nitelendirildi. Böyle bi talimat veremez. Zaten böyle bir emir ve talimat yok. Adli Tıp Kurumu’ndan tam cezai sorumsuzluk, kısmi cezai sorumsuzluk şeklinde rapor var.”

İşte delil sayılan mesaj
Şahin’in 2008’de Fatma Cengiz’e geçtiği “B.C.’le akrabadır ve bana da bu adamı öldürdün diye ceza verdiler” yazılı mesajı delil sayan savcılık, ‘B.Ç’nin Behçet Cantürk olduğunu tespit etti.