İZMİR'in Ödemiş İlçesi Bademli Köyü'ndeki 945 yaşındaki zeytin ağacı, 400 km'lik yolculuğun ardından Antalya'daki fuar alanına taşındı.

Türklere Anadolu'nun kapılarını açan 1071 yılındaki Malazgirt Meydan Muharebesi ile yaşıt olan zeytin ağacı, 23 Nisan'da açılışı yapılacak Expo 2016 Antalya fuar alanındaki yeni yerinde ziyaretçilerini bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından toprağı atılan ve cansuyu verilen 945 yaşındaki zeytin ağacının, Antalya'ya getirilmesinin ilginç bir öyküsü var.

BADEMLİ KÖYÜ'NDEN GETİRİLDİ

Türkiye'nin ilk EXPO'su için alanda yapılacak bitkilendirme çalışmaları kapsamında büyük ve nitelikli ağaçlar arayan Expo 2016 Antalya Ajansı, bunun için geçen yıl duyuru yaptı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen bilgileri değerlendiren bitkilendirme uzmanları, Akdeniz iklimine uygun ağaçları yerinde inceledi. Çeşitli peyjaz ve fidancılık firmalarıyla saha araştırmaları yapan Expo yetkilileri, geçen yıl aralık ayı başında İzmir Ödemiş İlçesi Bademli Köyü'nde büyük zeytin ağaçları bulunduğu bilgisine ulaştı.

FRANSA'YA SATILACAKTI

Bademli Köyü'ne giden uzmanlar, bir fidecilik firması tarafından Fransa'da turizm tesisine satılmak için satın alınan ağaçlara ulaştı. Uzmanlar, buradaki 945 yıllık zeytin ağacını Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün izniyle sökerek Antalya'ya getirmek için çalışma yaptı. Özenle sökülen zeytin ağacı, 8 Aralık 2015 tarihinde TIR'a yüklenerek Expo alanına getirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toprak atıp can suyu verdiği zeytin ağacıyla birlikte Bademli Köyü'nden Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Expo'nun yönetim kurulu başkanlığını da yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik için de asırlık birer zeytin ağacı getirildi.

CUMHURBAŞKANI İÇİN DİKİLDİ

Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Kazım Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan için EXPO 2016 Antalya alanında bir ağaç diktirmeyi planladıklarını belirterek şunları söyledi:

'Tabi ki sayın cumhurbaşkanımıza diktireceğimiz ağacın da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına yakışır bir ağaç olması için özen gösterdik. Arayışlarımız sonunda da İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde zeytin ağacını bu şekilde bulduk. Ödemiş'ten zeytin ağacımızı alanımıza naklettirdik. Akdeniz Üniversitesi akademisyenlerince zeytin ağacının yaşıyla ilgili yapılan ölçümde 945 yaşında olduğu tespit edildi. Ziyaretleri sırasında sayın Cumhurbaşkanımıza ağacın dikimini yaptırdık.'

BAKAN ÇELİK'İN DİKTİĞİ AĞAÇ DEĞİL

Alanda pek çok cazibe alanı olacağını, ama en çok ilginin bu zeytin ağacına gösterileceğine inandığını belirten Kazım Aydın, ağacın tutmayacağı, kuruyacağı ve Bakan Faruk Çelik'e de aynı ağacın diktirildiği yönündeki iddiaları da yanıtladı. Bu haberlerin doğruyu yansıtmadığını belirten Kazım Aydın, 'Maalesef birtakım spekülatif haberler gördük. Biz bunları Ödemiş'ten 3 adet naklettirdik. Sayın cumhurbaşkanımıza, ve sayın bakanımıza birer tanesini diktirdik. Birini de sayın başbakanımıza diktirmeyi planlıyoruz' dedi. Aydın, Bakan Çelik'in diktiği ağacın da aynı bölgeden getirildiğini ve yaklaşık 400 yıllık zeytin ağacı olduğunu belirtti.

BAŞBAKANI BEKLİYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu için de İzmir'in Ödemiş İlçesi Bademli Köyü'nden nakledilen ve yaşı henüz tam belirlenmeyen zeytin ağacı da Expo Kulesi'nin güney kısmına dikildi. Yaş olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a diktirilen 945 yıllık zeytin ağacına yakın olarak tahmin ettiklerini belirten Kazım Aydın, 'Başbakanımızın dikeceği zeytin ağacı da buna yakın yaşlarda. Tespitini üniversiteden akademisyenlere yaptıracağız' diye konuştu. Aydın, bu ağacın toprak atma ve cansuyu töreninin de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Antalya ziyareti programına göre gerçekleştirileceğini kaydetti.

945 YAŞINDAKİ AĞACIN ÖZELLİKLERİ

Oleaceae familyasından, anavatanı Akdeniz Bölgesi olan 945 yaşındaki zeytin ağacının ağırlığı 12 ton 740 kilo. Çapı 2.55 metre, boyu 6 metre, gövde çevresi 7.68 metre. Zeytin ağacı, Expo Kulesi'nin kuzeyindeki ana giriş kapısında yer alıyor. Türkiye ve Antalya'nın çeşitli bölgelerinden son 6 ayda çeşitli nedenlerle sökülecek veya kesileceği düşünülen 31 türde 2 bin 823 ağaç, EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı'na transplantasyon yöntemiyle taşınarak dikildi.

Kaynak: DHA