Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları katıldı. Duruşmada savunmasını yapan sanık Can Gölpınarlı, Akkuyu'da yapılmak istenen nükleer santrale karşı topladıkları imzaları TBMM'ye vermek ve basın açıklaması yapmak istediklerini, yasal olmayan bir eylemleri bulunmadığını ifade etti.

Duruşma, ifadesi alınmayan bazı sanıkların ifadelerinin alınması ve diğer eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.
 

Basın açıklaması

Bu arada, Greenpeace, Yeşiller Partisi ve Küresel Eylem Grubu üyeleri, duruşmanın ardından adliyenin önünde ''Nükleersiz Türkiye'' ve ''Nükleer karşıtlarını yargılayanlar, Japonya'yı gördünüz mü?'' yazılı pankartlar açtı.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, burada yaptığı basın açıklamasında, Japonya'daki nükleer felaketin bir benzerinin Türkiye'de yaşanmasını istemeyenlerin 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığını söyledi.

Levi, ''Japonya'daki felaket, nükleer enerjinin ne kadar tehlikeli olduğunu bir kez daha ispatladı. Sayın Başbakanımızdan ve Sayın Enerji Bakanımızdan nükleer enerji politikalarını yeniden değerlendirmesini istiyoruz. Birçok ülke şu anda nükleer enerji projelerini askıya aldı'' diye konuştu.

Yeşiller Partisi Çankaya İlçe Örgütü sözcüsü sanık Serhat Ertuğrul ise nükleer santrallerin patlaması durumunda toprağın on binlerce yıl etkileneceğini ifade etti.

Küresel Eylem Grubu adına konuşan Arzu Gümüş de ''Nükleer santral istemiyoruz. Güneş, rüzgar bize yeter'' dedi.

Basın açıklamasına Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Türk Tabipleri Birliğinin bazı üyeleri de destek verdi.



AA