Noterler, Elektronik Ortamda Tespit uygulamasıyla sosyal medya ve internet sitelerinde tanıdık beraberinde paylaşımın kaydını yapılabilecek.

Türkiye Noterler Birliği'nden (TNB) meydana getirilen açıklamaya göre, noter işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayıcı 1512 stratejik Noterlik Kanunu'na eklenmiş olan 198/A maddesi kapsamında, noter işlemlerinin hepsi e-arşive kaydedilecek ve kanuni sınırlar çerçevesinde elektronik ortamda paylaşılabilir bir duruma gelecek.

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren noter işlemlerinin elektronik ortamda yapılması imkanını getiren aranjman ve buna mebni yerine çıkartılan Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik ile TNB içerisinde noter işlemlerinin biricik merkezden ulaşılabileceği beraberinde merkezi e-arşiv oluşturulacak.

Elektronik ortamda belirleme başlıyor

Elektronik Ortamda Tespit uygulaması ile bundan sonra genel ağ ortamındaki rastgele ayrışık data elektronik yerine belirleme edilebilecek. Aynı sürede bilgisayar, el telefonu veya tablet elektronik beyin üzere rastgele ayrışık donanımdaki verilerin de tespiti beklenir olacak.

Sosyal iletişim araçları paylaşımları noterlerce belirleme edilebilecek

Sosyal iletişim araçları üstünden meydana getirilen paylaşım ve yazışmaların akıbet günlerde baş döndürücü gündemde olduğunu, bu yüz ihtilaflarda delile gerekseme duyulduğunu tabir fail Tutar, “Birisi içtimai medyada sizin hakkınızda beraberinde paylaşımda bulunmuş, sorun açacaksınız. Bunun düşüncesince kanıt yerine noter belirleme raporu kullanacaksınız. Ancak siz notere gidene derece yazan ad bunu silebilir. Ekran görüntüsünü alsanız üstelik kanıt yerine kullanılamayabilir. İşte elektronik ortamda belirleme bu üzere hallerde kullanılabilecek. Her gün, 24 sayaç devimsel beraberinde sistem. Bu manzume belirleme edilen madde ile ait kaymakamlık sürecinde denetime amelî beraberinde arşive imkân sağlıyor” bilgisini verdi.

Tutar, 1 Mart'ta yürürlüğe giren Noterlik Kanunu 198/A maddesi ile baş başa noterlikte toy beraberinde çevrim başladığına dikkati çekerek, şöyleki bitmeme etti: “Noterlik işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına İmkan tanıdığı olan kanuni düzenlemeyle, noter kurumunun son zamanların gerektirdiği koşullara mucibince baştan yapılanması kapsamında ehemmiyetli beraberinde etap atılmıştır. Vatandaşlarımız bundan sonra TNB internet sayfası üstünden iş gerçekleştirmek istediği noterliği seçmece noter randevusu alabilecek. Aynı sürede noter işlemleri düşüncesince muktezi belgelerini notere gitmeden online göndererek işlemlerin ön hazırlığını yaptırabilecek.”

Yapılan kanuni aranjman ile apayrı beraberinde yeniliğin hâlâ devreye alınacağını tabir fail Tutar, noterliklerde imza onayı yapılmaksızın meydana gelen ihtarname, ihbarname, çeviri, dayanıklı ita ve belirleme üzere işlemlerin bundan sonra elektronik imza ile noterliğe gelmeden yapılabileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı'yla entegrasyon

Dışişleri Bakanlığı'yla meydana gelen bütünleşme ile konsolosluklarda meydana getirilen noter işlemlerinin de kaydedilerek saklanacağı bilgisini verici Tutar, iklim haricinde meydana getirilen beraberinde vekaletnamenin geçerliliği ile devletimizde meydana getirilen beraberinde noter işleminin doğrulanmasının konsolosluklarda TNB sistemleri üstünden yapılabileceğini kaydetti.

Yargıda hal gözleyen katı baş döndürücü dosyanın muhakeme gerektirmeyen çekişmesiz yargıya giren davalar bulunduğunu tabir fail Tutar, “Yargı Reformu doğrultusunda atılacak adımlarla Türkiye'deki noterlerin de hayattaki gayri kalburüstü örneklerde bulunduğu üzere inhibitör yargıda hâlâ devimsel gösteriş almasını hedefliyoruz. Hukuki işlemleri garanti dibine alarak nice mevzunun yargıya taşınmasını karşılayıcı noterlerin çekişmesiz kaymakamlık işlemlerini üstlenmeleri ile kaymakamlık sisteminin üstündeki iş yükü azaltılacak, ihtilafların doğmadan önlenmesi sağlanacak” dedi.

Kaynak: AA