Şirketler: İnşaatçısından otomotivcisine, perakendecisinden finansçısına not artışının her kesim için önemli olduğunu belirtmek gerekiyor. Not artışıyla faizlerdeki düşüş potansiyeli yabancı fon musluklarının açılmasına neden olacak. Bu da doğrudan yatırımların artmasını sağlayacak. Uzun zamandır rafta bekleyen yatırım projeleri hayata geçebilir. Bir süredir durma noktasına gelen yabancı şirketlerle ortaklıklar da tekrar ivme kazanabilir. Ancak TL’nin değer kazanması ihracatçıları üzebilir.

Vatandaş: Hükümet son dönemde Avrupa’daki krizin de etkisiyle ekonomiyi soğutmaya çabalıyordu. Özel sektörün satışlarının azalması vergi gelirlerinin de düşmesine neden oldu. Bu yüzden başta ÖTV olmak üzere bir çok alanda vergi artışı yapıldı. Vergi artışlarının faturası her zamanki gibi vatandaşa çıkıyor. Not artışı kaynak girişini artıracağı ve ticareti büyüteceği için vatandaşın üzerindeki vergi yükünün daha fazla artmasına engel olabilir. Ayrıca yeni yatırımlarla istihdama da olumlu etki sağllanabilir.

Hazine: Fitch not artışına gerekçe olarak kamu maliyesindeki iyileşmeyi gösterdi. Notun artmasıyla yabancı birçok fonun önündeki yasal sınırlama da kalkıyor. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke seviyesinde olması Hazine ihalelerine talebin artmasına neden olacak. Bu hem içerde hem de dışarda Hazine’nin daha ucuza borçlanmasına neden olabilir. Son dönemede özellikle Sukuk piyasasında yaşanan başarılı borçlanmaların devam etme şansı arttı.


Hükümet: Türkiye’nin yaklaşık 18 yıl sonra yatırım yapılabilir seviyeye gelmesi iktidar partisi için önümüzdeki seçimlerde önemli bir koz olacak. Ayrıca durma noktasına gelen özelleştirmeler de hem yerli hem de yabancı yatırımcılar açısından ilginin tekrar bu alana kaymasına neden olabilir. Ancak, politik ve ekonomik şoklarla notun özellikle seçimlere kadar tekrar gerilemesi ise iktidar partisine dezavantaj olarak yansıyabilir.

Bakanlar memnun

Gecikmiş ama yerinde karar

Ali Babacan

- Fitch tarafından alınan bu karar yerinde olmakla birlikte gecikmiş bir karar. Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki güven göstergeleri, daha da yüksek kredi notlarına işaret ediyor. Notun yeni bir dönemin başlangıcı olmasını bekliyoruz. Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da benzer kararlarını gecikmeden almalarını ümit ediyoruz.

Büyümeyi destekler

Mehmet Şimşek

- Kredi notundaki bu revizyonun risk algısına olumlu yönde yansıyacağını, yüksek notun faiz oranlarının düşmesine de yardımcı olacağını düşünüyorum. Kredi notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması, ayrıca ülkemize giren küresel sermayeyi de artıracaktır. Not artırımının gerçekleştiği ülkelerde iki yıllık süreçte portföy ve doğrudan yabancı yatırımlar ortalama milli gelirin  yüzde 4’ü kadar artıyor.

Daha fazlasını hak ediyoruz

Zafer Çağlayan

- Fitch’in ’in Türkiye’nin notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltmesi geç kalmış hakkın teslimi ve tescilidir. Türkiye, çevresindeki risklere rağmen istikrarlı ve güvenli bir ekonomiye sahip. Fakat bu not da bizim için yeterli değil. Bulgaristan, Letonya, İzlanda da bu not seviyesinde. Türkiye sadece bu ülkelerden değil, A kademesindeki ülkelerden de iyi durumda.

Psikolojik eşik aşıldı

Nihat Ergün

- Faizlerin düşmesi ve doğrudan yabancı yatırımların artması sağlanacak. Biz kredi notumuz artsın veya artmasın, yolumuza aynı şekilde devam edeceğiz. Ekonominin doğrularını uygulayacak ve Orta Vadeli Programımıza uygun hareket edecek, mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. Popülist yaklaşımlara hiçbir zaman tevessül etmeden Türkiye’yi bugün olduğundan çok daha güçlü bir ekonomi haline dönüştüreceğiz.

İŞ DÜNYASI NE DEDİ?

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu
Malumu ilan ettiler
- Türk iş dünyası olarak bu kararı çok geç kalmış bir karar olarak değerlendiriyoruz. Kredi derecelendirme kuruluşlarının da artık ‘malumu ilan etmesi’ son derece  olumlu. Diğer kuruluşlardan da Türkiye’nin ve Türk özel sektörünün hakkını teslim etmelerini bekliyoruz.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner
Cesaretlendirecek
- Not artışı yeni bir olumlu ayrışma süreci için vesile olacak. Ülkemiz ekonomisine ilişkin dış kaynaklı yatırım kararlarında temel eşik noktalarının aşılmasını ve büyük ölçekli doğrudan yatırımların cesaretlendirilmesini sağlayacak olumlu bir karar.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak
Pozitif olmalı
- Geç kalmış ancak olumlu bir karar. Bundan sonra beklentimiz Türkiye’nin kredi notunun durağandan pozitife çevrilmesi yönünde. Türkiye ekonomisinin hak ettiği yer de aslında.

Sabancı Başkanı Güler Sabancı
Yatırıma katkısı olur
- Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performans böyle bir not artırımının da yolda olduğunun habercisiydi. Türkiye’de, önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlara bu not artırımının önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş:
Arkası gelmeli
- Genellikle dünyada bu işin net kabul görebilmesi ve getirilerinin toplanabilmesi için bir teyidi gerekiyor. Bu da üç büyük değerlendirme kurumundan birinin daha Fitch’in peşinden gelmesini gerektirir.  Fitch’in gördüğünü diğer kurumlar görmezden gelemez.”

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım
İnşaata para gelir
- Not artışı, bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin kafalarındaki soru işaretlerinin ortadan kalkmasına, rafta bekleyen yatırımların gerçekleşmesine neden olabilir. Kredi notunun artırılması gayrimenkul sektörüne en az 20-30 milyar liralık bir devinim kazandıracaktır.

Hyundai Assan Başkanı Ali Kibar
Oto ithalatı artar
- Ülke için son derece olumlu. TL kuvvetlenecek. Döviz kurlarının düşmesi otomotiv ithalatının artmasını sağlayacaktır. Tüketici açısından ise durum olumlu olacak. Yatırım ise kapasitelere bağlı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi
Gecikmiş bir karar
Türkiye’nin hak ettiği kredi notuna kavuşmasını çok olumlu buluyoruz. Fakat bu kararı geç kalmış bir karar olarak görüyoruz. Kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarılması çok önemli. Daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekeceğiz.

Hürriyet