Nokta dergisi yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan hakkında, derginin 18. sayısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı martir cenazeleri uğrunda 'özçekim' yapmış kabil yayınlayan ışık nedeniyle, 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 12 sene 2 taban denli hapishane cezası isteğiyle dava açıldı.

Konuya bağlı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu çeşidinden ölçülü anket tamamlandı.

Soruşturma kararında hazırlanmakta bulunan iddianamede, Güven ve Çapan sanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise şikâyetçi namına toprak aldı. İddianamede, suça madde derginin 14-20 Eylül günlü 18. sayısının kapağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, gerisinde şehitlere ilgilendiren Türk Bayrağı somurtkan tabutlar bulunmuş olduğu biçimde el telefonu ile gülümseyerek özçekim yaparken gösterir anahtar ortak fotoğrafın bulunmuş olduğu belirtildi.

İddianamede, bahis konusu fotoğrafla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın martir cenazelerinin gelmesinden sevinme duyduğu izleniminin yaratılmaya çalışıldığı, ortak ülkenin cumhurbaşkanının, toplumda dip ortak üzüntüye hastalık bulunan şehitlerin cenazelerinin gelmesi dair sevinme duyacağının düşünülemeyeceği tabir edildi.

Bu sebeple Cumhurbaşkanının onur, onur ve saygınlığını rencide edecek biçimde konkre ortak amel kara edilmiş olduğu vurgulanan iddianamede, ''Özellikle Temmuz 2015'ten itibaren vatanımızda PKK silahlı yıldırı örgütünün saldırılarının hummalı ortak biçimde yaşanması dolayısıyla şehitlerimizin cenazeleri montajlanmış ortak şekilde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafı üstünden PKK silahlı yıldırı örgütünün cebir, kuvvet ve zılgıt içeren şekillerinin övüldüğü ve bu yöntemlere başvurmanın heveslendirme edildiği, PKK silahlı yıldırı örgütünün propagandasının yapıldığı anlaşılmıştır'' denildi.

İddianamede, şüpheliler Güven ve Çapan dirlik ''terör örgütü propagandası yapmak'' ve ''Cumhurbaşkanına hakaret'' suçlarından değişik 1,5 yıldan 12 sene 2 taban denli hapishane cezası istem edildi.İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamenin, kabulüne değişmeyen verildi. Mahkeme heyeti, geçmiş duruşmanın 15 Nisan'da yapılmasına hükmetti.

Çapan ve Cevheri ile alakalı geçmiş dava

Cevheri Güven ve Murat Çapan dirlik dergide geçer not ortak ayrıksı ışık ve ifadelerle alakadar namına da ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetine dirlik silahlı isyana kımıldatma etme'' suçundan sorun açılmış, yirmişer yıla denli hapisle cezalandırılmaları istenmişti. Sanıklar Çapan ve Cevheri'nin yargılanması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde bitmeme ediyor.

Kaynak: AA