İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) bir süredir Arjantin Tango Atölyesi çalışmasına ev sahipliği yapıyor. İzmir’de yaşayan her yaştan yurttaşın katılabildiği atölyede, tango sadece bir dans türü olarak değil, felsefesi olan bir disiplin ve bir yaşam biçimi olarak aktarılıyor. Ezgir Er ve Nişancı'yla Arjantin Tango Atölyesi'nin çalışmaları hakkında konuştuk. 

EZGİ ER: ASLINDA BİR İLETİŞİM BİÇİMİ

Çalışmalarını soL’a anlatan NHKM Arjantin Tango Atölyesi Ezgi Er, tangonun diğer Latin danslarından farklı olarak, daha geniş bir sosyal kitleye sahip olduğunu belirterek, “İnsanların kendilerini ifade etmesinin en güzel biçimlerinden birisi sanat. Tango da bunun türlerinden biri. Her yaşta yapılabilecek, insanların kendilerini çok rahat ifade edebileceği, herkesin her yaşta öğrenip yapabileceği bir dans. Aslında bir iletişim biçimi. Temelinde iletişime dayalı, çok sosyal yanları ve yönleri olan bir dans biçimi. Evrensel bir dili var. Dünyanın her ülkesinde, her kültüründe var olan bir sanat ve dans biçimi” dedi.

Ezgi Er (solda) ve Neşe Nişancı, İzmir NHKM'deki çalışmalarını soL'a anlattı

“PEK ÇOK ÜLKEDE TERAPİ OLARAK DA DEĞERLENDİRİLİYOR”

İzmir NHKM’deki atölye çalışmalarını da anlatan Ezgi Er, şunları söyledi:

“Tango daha çok tanınsın, daha çok bilinsin, daha çok yayılsın diye var bu atölye. Yaklaşık 20 kişi haftada bir gün ders, bir gün pratik, bir gün de dans gecesi için bir araya geliyoruz. Üç ay başlangıç seviyesi, üç ay orta seviye olmak üzere toplam altı ay sürecek kurslar. Daha ileri seviye için ise özel sınıflar ya da özel çalışma gerekiyor. Biz burada hareketleri öğretirken, enerjisiyle birlikte öğretiyoruz. Tango yapan kişinin partnerini çok iyi hissetmesi, dansın içine tam anlamıyla girmesi gerekiyor. Tango ortamı, kendini bu kaotik dünyada, stresin yoğun olduğu günümüzde, o stresten ve sıkıntılardan tamamen kurtarıyor. Bu anlamıyla ender bulunan ritüellerden biri. O nedenle zaten pek çok ülkede terapi olarak değerlendiriliyor.”

NEŞE NİŞANCI: BİRLİKTE HAREKET ETMEYE YÖNELİK BİR DANS

İzmir NHKM Arjantin Tango Atölyesi’nden Neşe Nişancı da, tangonun ortaya çıkışına ilişkin çeşitli rivayetler olduğunu belirterek, “Buenos Aires, Arjantin ve Montevideo, Uruguay kökenli bir dans türü tango. Dansla beraber gelişen müzik tarzı da aynı adla anılıyor. Orijinal tango, doğduğu toprakların adıyla, Arjantin tangosu olarak anılıyor. Tangonun savaş, yokluk, yoksulluk ortamında, insanların birbirlerine bağlılığını pekiştiren bir dans olarak ortaya çıktığı anlatılagelir. Aslında bir isyan dansıdır” dedi.

Tangonun belli bir disiplin içinde yapılması gereken bir dans olduğunu ifade eden Nişancı, Tangonun felsefesi hareket odaklı değil, partnerinin dansını hissetmeye odaklı. Birlikte hareket etmeye yönelik bir dans. Dolayısıyla sosyalleşmeye de yönelik bir dans” diye konuştu.

“KARANLIĞA KARŞI DANS EDİYORUZ”

Ezgi Er, 22 Ocak Cuma akşamı 19.30’da İzmir Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilecek Nâzım Hikmet Olunmalı etkinliğinde bir tango gösterisi sergileyeceklerini belirterek, “Bu gösterimizin adı Karanlığa Karşı Dans Ediyoruz olacak. Geçtiğimiz yıllarda bu ülkede ‘Tango ayakta yapılan zinadır’ diye tangoya, sanata çeşitli saldırılarda bulundular. Biz de bu karanlık saldırılara karşı tangoyla yanıt veriyoruz. İnsanlığın biriktirdiği iyi ve güzel olan ne varsa saldıran karanlık zihniyet, tangoyu ‘zinanın ayakta yapılanı’ olarak ilan etti. Bizler o karanlığa karşı dans etmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Neşe Nişancı da, insan aklına, bedenine, yaşama düşmanlık edenlere karşı seyirci kalmayacaklarını belirterek, “Okul sıralarındaki çocukların bile kızlı erkekli oturmasından rahatsızlık duyan, akla, bilime, sanata düşman bu zihniyete karşı, insanlığın sanatsal ve bilimsel birikimine sahip çıkacağız. Bu nedenle Nâzım Hikmet Olunmalı etkinliğinde tango gösterimizi sergileyeceğiz. Dans etmek bir insanlık mirasıdır, bu mirasa sahip çıktığımızı göstereceğiz” diye konuştu.

İzmir NHKM Tango Atölyesi, 22 Ocak Cuma akşamı İzmir Mimarlar Odası’ndaki Nâzım Hikmet Olunmalı etkinliğinde “Libertango” gösterisi sahneleyecekler. 

Özgürlük Tangosu (Libertango)Kaynak: Haber.sol.org.tr