İstanbul Valiliği’nin yasaklama kararına rağmen Kazlıçeşme’de Newroz’u kutlamak isteyen gruplara polis müdahale etti. Başına gaz bombası isabet eden BDP Arnavutköy İlçe yöneticisi Hacı Zengin, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Newroz kutlamaları için Kazlıçeşme Meydanı’na çıkmak isteyen, aralarında milletvekillerinin de bulunduğu gruba polis sert müdahale etti. Millet Caddesi’nde toplanan ve caddeyi trafiğe kapatan kalabalıkla polis arasındaki çatışma ortalığı savaş alanına çevirdi. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, gösteriler sırasında 106 kişinin gözaltına alındığını söyleyerek “Bunların Nevruz kutlamalarının, Nevruz şenliği ile ilgisi yoktur. Bunlar, güvenlik güçleri ile çatışma arzusundadır” dedi.

BDP’li yönetici öldü

Bu gerginliğin ardından kötü haber Topkapı’dan geldi. Newroz kutlamasına katılmak için Topkapı’da toplanan gruba polis yoğun gaz bombası kullanarak müdahale etti. BDP Arnavutköy İlçe yöneticisi Hacı Zengin atılan gazlardan etkilenerek yere düştü. Taraf ’a konuşan Hacı Zengin’in oğlu Devrim Zengin, babasının bronşit hastası olduğunu, nefes darlığı çektiğini söyledi. Devrim Zengin’in verdiği bilgilere göre gazdan etkilenerek yere düşen Hacı Zengin’in başına da gaz bombası isabet etti. Ağır yaralanan Zengin, kaldırıldığı Arnavutköy Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

Polisten sert müdahale

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel ve Sırrı Sakık’ın da aralarında olduğu gruba polis Kazlıçeşme Meydanı’nın girişinde müdahale etti. Burada Kışanak, emniyet yetkililerine Kazlıçeşme Meydanı’na gruplarla girerek basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi. Emniyet yetkililerinin milletvekillerinin alana girebileceğini, gruplara müsaade edilmeyeceğini söylemesi üzerine Kışanak, bulundukları noktada basın açıklaması yapmak istediklerini, kalabalığın gelmesine izin verilmesini talep etti. Bu sırada polis tazyikli su ve gaz bombalarıyla yeniden müdahale etti. Millet Caddesi’nde toplanan ve caddeyi trafiğe kapatan 300-400 kişilik grup ise Zeytinburnu’na doğru yürümek istedi. Polis, burada sert müdahale ederek grubu dağıttı.

Kazlıçeşme yolları kapatıldı

Dağılanların bir kısmı Fetihkapı Tramvay Durağı’nın camlarına hasar verdi, polise taş attı. Ayrıca metrobüs, tramvay ve otobüs durakları olaylar sırasında zarar gördü. Bazı çam ağaçları da molotoflar nedeniyle tutuştu. Diğer grupla birleşen gruba, çevik kuvvet ekiplerince biber gazı sıkılarak müdahale edildi. Beyoğlu’ndan Kazlıçeşme’ye gitmek isteyen gruplara polis izin vermedi. İHD İstanbul Şubesi, polisin attığı biber gazı kapsüllerinin kafasına isabet etmesi sonucu Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan BDP üyesi A.A’nın beyin kanaması geçirdiğini duyurdu. İHD’nin açıklamasında, Topkapı’da sivil bir grup tarafından bıçaklanan Fatih Altuntaş ve Fırat Aytıç isimli BDP’lilerin de durumunun ağır olduğu belirtildi.