KUDÜS

Haftalık kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suriye'de gerçekleşecek ateşkesin "İran ve vekillerine" bu ülkede askeri varlık gösterme imkanı sağlamaması gerektiğini söyledi.

Netanyahu, şunları kaydetti:

"İsrail, Suriye'de hakiki bir ateşkesi memnuniyetle karşılayacaktır. Ancak bu ateşkes İran ve vekillerine, genel olarak Suriye'de, özel olarak da Suriye'nin güneyinde askeri bir varlık kurma imkanı sağlamamalı. Bu konu hakkında geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yoğun görüşmeler yaptım. Her ikisi de bana İsrail'in pozisyonunu anladıklarını ve taleplerini dikkate alacaklarını söyledi."

İsrail'in, sınırları ötesinde yaşanan gelişmeleri takip etmeye devam etmeye devam edeceğini kaydeden Netanyahu, "kırmızı çizgilerini muhafaza edeceklerini" vurguladı.

Netanyahu, İsrail'in kırmızı çizgilerini ise "Hizbullah ya da İran güçlerinin Suriye'de güçlenmesini, özellikle de hassas silahlar elde etmesini önlemek", "bu güçlerin İsrail sınırı boyunca sahada varlık göstermesine engel olmak", ve "İran'ın genel olarak Suriye'nin tamamında askeri varlık kurmasını engellemek" olarak sıraladı.

Muhabir: Turgut Alp Boyraz

Kaynak: AA