Maltepe Kaymakamlığı, Edison için ‘küpünü doldurduğu’, Einsten için ‘pasaklı bir Yahudi olduğu’, Darwin için ‘gençliğinin maymunlara fıstık atmakla geçtiği’, Afife Jale için ‘aşufte’ olduğu yolunda ifadeler bulunan kitapların öğrencilere dağıtılmasından sorumlu Maltepe İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan ve Şube Müdürü Muzaffer Doğan hakkında soruşturma izni vermedi. Eğitim - Sen 5 Nolu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, müfettişlerin ‘görevi kötüye kullanma’ tespitine rağmen iznin verilmediğini söyledi. Geçen ekim ayında Maltepe Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü onayıyla 5, 6, 7, ve 8. sınıfa giden 1000 öğrenciye ‘Büyük Adım Yayınları’na ait, 15 kitaplık ‘Büyük Adım Biyografi Dizisi’ dağıtıldı. Ancak denetimden geçmeyen, bilimsel kaynakları belirtilmeyen bu kitaplarda ayrımcı ifadeler ve nefret dili hâkimdi. Kitapların önsözünde çocukların ‘kötülükleriyle, dalavereleriyle meşhur olan ‘ bilim adamlarına da tanık olacakları anlatılıyor, kitapların ‘enfes’ üslübuna dikkat çekiliyordu. 

Nefret hissi uyandırıyor 
Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, denetimden geçmeden dağıtılan kitaplar nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürü Faik Kaptan ve Şube Müdürü Muzaffer Doğan’ı ‘görevi kötüye kullanma’ gerekçesiyle Kartal Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyet etti. Savcılık yazısı üzerine il eğitim denetmenleri soruşturma yapmak için görevlendirildi. Denetmenler 2 Ocak 2013’te ön inceleme raporunu tamamladı. Kaymakamlık kararında ön inceleme raporu ve ek dosyanın incelendiği belirtilerek, “Kişilerin Talim Terbiye Kurulu’nun denetiminden geçmemiş olan Büyük Adım Yayınevi tarafından yayımlanan ve içeriğinde insanlarda nefret hissi uyandıran ve argo kelimeler bulunan kitapları Maltepe’deki okullarda öðrencinin okumasý için daðýtmak suretiyle görevi kötüye kullandığı iddia edilmekte ise de” ifadeleri yer aldı ancak sorumlular korundu. Kaymakam Ahmet Okur’un imzası olan kararda, okullara dağıtılan kitapların Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından gönderildiği, amacın ise tamamen öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya yönelik olduğu, kitapları incelettirdikleri, çocukların ve toplumun zararını düşünmeye yönelik amacın olmadığının anlaşıldığı anlatıldı. 

Kitaplar toplatılmadı 
Eğitim - Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan karara tepki gösterdi. İtiraz edeceklerini ve olayın peşini bırakmayacaklarını anlatan Aydoğan şöyle konuştu: 
“Kitapların toplatılmasını talep etmiştik. Artık dağıtılmıyor ama toplatılmadı da. Kitaplar incelenip de bu sonuç çıkarsa vay halimize. Saygın, dünyaca ünlü kitaplar için, ‘Fareler ve İnsanlar’ için hemen kurul toplanıp sakıncalı buluyor, Şeker Portakalı, Semerkant ile ilgili velilerin şikâyetleri hemen dikkate alınıp inceleniyor. Bu kitaplardaki sakıncalar ortada iken bir şey olmuyor.”
UMAY AKTAŞ SALMAN-Radikal