MİNSK

Başbakan Binali Yıldırım, Bağımsızlık Sarayı'nda, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukeşenko tarafından kabul edildi. Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, ülkeye ayak bastığı andan itibaren çok güzel karşılandıklarını belirterek, Lukaşenko’ya teşekkür etti.

Başbakan Andrey Kobyakov ile dün verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve ikili ilişkileri detaylı bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2016 yılında Belarus'a gerçekleştirdiği ziyarette her iki ülke için ortaya koyulan hedeflerin gerçekleşmesi yönünde yapılacakları konuştuklarını söyledi.

Lukaşenko'ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamını ileten Yıldırım, "Sayın Cumhurbaşkanımız, Belarus ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bugünkü durumunun iyi olmakla beraber iki ülke arasındaki potansiyeli yansıtmadığını, daha fazla iş birliği yolu bulmamız gerektiğini düşünüyor. Ne Belarus ne de Türkiye'nin gizli gündemi yok. Başka ülkeler üzerinden hesabı yok. Biz sadece ülkelerimizin kalkınmasını ve halklarımızın refahını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ise Türkiye'nin siyasetini belirleyen bir kişi olarak Yıldırım'ı kabul etmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde güzel gelişmeler yaşandığını belirten Lukaşenko, "Son bir kaç yıldır Belarus-Türkiye ilişkilerinde rönesans döneminin yaşandığını ifade edebilirim." dedi.

Lukaşenko, Türkiye ile Belarus ilişkilerinde önem arz eden kurumların çok iyi ilişkilere sahip olduğuna dikkati çekerek, iki ülke arasındaki ticari hacmin 1 milyar doları aşmış olabileceğini dile getirdi.

İlişkilerdeki mevcut durumu daha da geliştirmeyi istediklerini bildiren Lukaşenko, "İlişkilerimizde ne sizde ne de bizde gizli gündem mevcut değildir. İlişkilerimizi geliştirmek için tüm koşullar elverişlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Mümin Altaş, Ali Cura

Kaynak: AA