Nâzım Hikmet, ölümünün 48'inci yıldönümünde Moskova'da Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) girişiminde düzenlenen anma etkinlikleri ve Musa Eroğlu konseriyle anılıyor

ŞİİRLERİ TÜRKÇE VE RUSÇA OKUNACAK
Anma etkinlikleri, her yıl olduğu gibi 3 Haziran Cuma sabahı Nâzım'ın Novodeviçi Sanatkârlar Mezarlığı'ndaki kabri başında yapılacak olan anma töreni ile başlayacak. Törene, başta gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, şair Ataol Behramoğlu, gazeteci Ece Temelkuran ve ünlü halk ozanı Musa Eroğlu olmak üzere Türkiye'den birçok değerli misafir katılacak. Törende katılımcılar tarafından şairimizin ölümsüz şiirleri Türkçe ve Rusça olarak okunacak ve hayatından kesitler aktarılacak.

İki ülke arasındaki en önemli kültür ve dostluk köprüsü olan vatansever şairimizi anarken, Rusya ve Türkiye arasındaki dostluğun sembolü olarak gökyüzüne beyaz güvercinler bırakılacak. Novodeviçi'deki anma töreni, sevenlerinin Nâzım'ın mezarı başına kırmızı karanfiller bırakmasıyla son bulacak.

KÜTÜPHANEDE ANMA TÖRENİ
Etkinliklerin ikinci ayağı RTİB tarafından maddi destek altına alınan Moskova Nâzım Hikmet Devlet Kütüphanesi'nde gerçekleşecek. 1981 yılında Nâzım Hikmet adını alan kütüphane, Nâzım'ın hayattayken sık sık ziyaret ettiği ve 1961 yılında da onur konuğu olarak sevenlerinin önünde şiirlerini okuduğu bir kütüphane olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

Novodeviçi'deki anma töreninden sonra Türkiye ve Rusya'dan gelen misafirlerin katılımıyla, RTİB tarafından tamamen yenilenen çocuk etkinlik salonunun açılışı yapılacak. Ardından Rusyalı çocuklar tarafından çizilen "Dünyayı Verelim Çocuklara" temalı resim sergisi gezilecek ve şairimiz, kütüphaneye kazandırılan "Nâzım Hikmet Köşesi'nde" bir kez daha yad edilecek.

MUSA EROĞLU KONSERİ
Moskova'daki Nâzım Hikmet'i Anma Etkinliklerinin son kısmında ise Musa Eroğlu konseri yer alıyor. Anma etkinleri, aynı günün akşamı ünlü halk ozanı Musa Eroğlu'nun Nâzım Hikmet anısına Rusya'daki türkü severlere vereceği özel bir konserle son bulacak.

SÜRGÜN, HAPİS...
Türkiye edebiyatının en büyük isimlerinden olan Nazım Hikmet, Türkiye'deki yaşamının çoğunu hapiste geçirdi.
Şiirleri yasaklanan, vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet, tüm dünyada 20. yüzyılın en büyük şairleri arasında gösteriliyor. 

Yaşamı boyunca şiirleri ve yazıları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. 

5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türkiye vatandaşlığına alınan usta şairin Bursa cezaevinde kaldığı yılları anlatan 'Mavi Gözlü Dev' adlı film 2007 yılında vizyona girdi.

Radikal