Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan analiz haberde, "NATO'nun Türkiye'yi Suriye'ye karşı savaşta yalnız bıraktığı" iddia edildi. 

Der Spiegel'ın analizinde, Suriye'nin top mermisiyle Akçakale'de 5 Türk vatandaşını öldürmesi sonrasında, Ankara'nın cevabının sert olduğunu, misillemede bulunarak sınır boyunca Suriye'deki hedefleri vurduğu belirtildi. 

Türkiye'nin ateşi sonucu 34 Suriyeli askerin öldürüldüğünün vurgulandığı haberde, bu süreçte NATO'nun ise en önemli üyelerinden biri olan Türkiye'yi savaşta yalnız bıraktığı ileri sürüldü. 

Akçakale saldırısından sonra Türkiye'nin çağrısı üzerine NATO'nun Belçika'nın başkenti Brüksel'de olağanüstü toplandığı hatırlatılarak, dış dünyaya karşı İttifak'ın müttefiki Türkiye ile "dayanışma" ve "arka çıkacağını" açıkca ilan ettiğini ancak kapalı kapılar ardında farklı bir tavır takındığı iddia edildi. Haberde NATO'nun Suriye'de "askeri bir macera"ya girmekten korktuğu belirtildi. 

Der Spiegel analiz haberinde, NATO'nun bu tavrının dün Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'ın açıklamalarında da açıkca görüldüğünü savundu. 

ALMANYA VE İNGİLTERE'DEN 'AMA'LI DESTEK 
Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle'nin Akçakale saldırısı sonrası, Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu söyledikten sonra "şimdi gerilimi daha fazla yükseltmeme zamanı" cümlesini eklediğine dikkat çekildi. 

Benzer açıklamanın İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'dan da geldiği belirtildikten sonra İngiliz Dışişleri Bakanı'nın şu sözlerine yer verildi: "Bu olay sınırda gerilimin daha fazla yükselmesine neden olmamalı." 

'TÜRKİYE ÇATIŞMA İSTEMİYOR' 
Haberde, Türkiye'nin NATO'nun bu mesajını iyi algıladığı vurgulanarak, kamuoyuna yapılan sert açıklamalara rağmen, Türk hükümetinin sınırdaki çatışmayı tırmandırmak istemediği izlenimi verdiği savunuldu. 

BM'DEN SURİYE'YE KINAMA 
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) dün gün boyu devam eden toplantı sonrasında ise, Suriye'nin güçlü bir şekilde kınandığı belirtildi. 

Toplantıdan Türkiye’nin isteklerini kısmen içeren bir metin çıktı. Suriye’ye yaptırım konusu ise yine Rusya ve Çin’in engeline takıldı. 

Yapılan açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin saldırısına karşılık vermesine neden olan krize yönelik kınama kararını onadığı belirtildi.