Nasuh Ekinci, 2015 yılında yapılan ihracata ilişkin değerlendirmede bulundu. Kentin genel ihracatının 2014 yılında 182 milyon 801 bin dolar olduğunu aktaran Nasuh Ekinci, bunun 2015 yılında yüzde 9 düşüşle 166 milyon 220 bin dolara gerilediğini anlattı. Bu ihracat rakamlarının yüzde 80'inden fazlasını mermer ve doğaltaş sektörünün oluşturduğunu kaydeden Nasuh Ekinci şöyle konuştu:'Burdur doğaltaş ve maden sektörü olarak Burdur'un ihracatında önemli bir yer tutmaktayız.

Doğaltaş sektörü olarak 2015 yılında 131 milyon 781 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam 2014 yılında 116 milyon 379 bin dolardı. Her türlü olumsuzluğa rağmen mermer ve doğaltaş ihracatı yüzde 13 arttı. Bu artış Burdur'a fazla istihdam, fazla gelir elde etme, fazla kaynak aktarımında bulunma, yeni teknolojiler ve yeni yatırımlar demektir.' 

'GELECEK YIL İÇİN ÜMİTLİYİZ'

Geçen yıl sektör olarak 150 milyon dolar ihracat hedefini gerçekleştiremediklerini vurgulayan Nasuh Ekinci Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan olumsuzlukların bunda etken olduğunu, Rusya ile yaşanan krizin ise mermer ve doğaltaş yerine genel ihracatı etkilediğini kaydetti. Türkiye genelinde 2014 yılında 4 milyar 641 milyon dolarlık doğaltaş ve mermer ihracatı yapıldığını belirten Nasuh Ekinci, geçen yıl ise bu rakamın yüzde 15.96'lık düşüşle 3 milyar 900 milyon dolara gerilediğini. 

Bunun çok ciddi bir düşüş olduğuna işaret eden Ekinci, şöyle dedi:'Dünyada yaşadığımız olumsuzluklar, ekonomik sıkıntılar ve Çin'deki büyük ekonomik krizler etkiledi ama gelecek yıl için ümitliyiz. Mermer ve doğaltaş sektörü olarak Çin haricinde başka pazarlar arıyoruz. Uluslararası Rekabet Geliştirme Projeleri ile yeni yeni ülkelere gidiyoruz. 

Fuarlara katılıyoruz. Katıldığımız fuarlarda yeni pazarlar ve yeni müşteriler elde etmeye çalışıyoruz. 2016 yılında sektörümüzün kendi rekorunu egale ederek yeni rekorlara koşacağımızı tahmin ediyorum.' Sektör olarak kentte İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması ve 2023 yılında 500 milyon dolarlık mermer ve doğaltaş ihracatı yapılmasını hedeflediklerini de aktaran Nasuh Ekinci, bu sayede sektördeki çalışan sayısının da 6- 7 kat artacağına işaret etti.

Kaynak: DHA