Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, her yıl ihracatı artırarak 2023 yılı için koyulan hedeflere ulaşmak istediklerini belirterek, Rusya ile düzelen ilişkilere sevinen sektörde bu yıl ihracatta artış beklediklerini bildirdi.

Kaçmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaş sebze meyve ihracatı içerisinde narenciyenin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, 2023 yılı için yaş sebze meyve ihracat hedefinin 10 milyar dolar olduğunu ve bunun içerisinde 3,5 milyar dolarla turunçgil sektörünün ihracat hedefi bulunduğunu söyledi.

Son yıllarda yaşanan problemlere rağmen geçen yıl ihracatta düşüş olmadığını vurgulayan Kaçmaz, "Aynı seviyede ihracatımızı gerçekleştirdik. Arzumuz her yıl ihracatımızı artırmak. 2023 yılı için koymuş olduğumuz hedeflere ulaşmak. Bu doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tüm sektörümüzün paydaşlarıyla birlikte hem üretimin kaliteli bir şekilde artmasını hem de tüm dünya pazarlarında daha çok ürünümüzün bulunması konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz." dedi.

"En çok ticareti komşularımızla yapıyoruz"

Kaçmaz, 2016-2017 sezonunda da hangi ülkede neler yapılabileceğini masaya yatırdıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Bildiğiniz gibi Rusya ile yaşadığımız krizden sonra konferanslar düzenledik. Hangi ülkeye ne kadar ihracat yapıyoruz, bu ülkelerdeki ihracatlarımız nasıl artırabiliriz bunları belirledik. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sektör olarak sürdürüyoruz. En çok ticareti komşularımızla yapıyoruz. Rusya ile ilişkilerimiz düzelme noktasına geldi. Bu hem üretici, hem ihracatçı açısından son derece memnuniyetle karşılandı. 2 Eylül itibarıyla limon ihracatına başlandı. Önümüzdeki günlerde de diğer türlerle ihracatımız devam edecek. Gönlümüz ister ki ilişkilerimiz eskisinden daha ileri seviyelere ulaşsın. Bu doğrultuda da her iki tarafta çalışmalarımızı yürütüyoruz. Şu andaki çalışmalar memnuniyet verici."

İhracatta bu yıl artış beklentisi

Kaçmaz, ihracatın bu yıl artacağını öngördüklerini ifade ederek, "Bazı ülkelerle, satıcılarla görüşmelerimiz sürüyor. Geçen yıla göre bu yıl ihracatımız kesinlikle artacak. Bunu net bir şekilde ifade edebiliriz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA