RİZE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2016-2017 Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı.

Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığı döneminde Türkiye'de altyapısıyla üstyapısıyla her şeyi değiştirdiklerini, cumhuriyet tarihinde olmamış değişiklikleri yaptıklarına işaret ederek, "Mesele sadece bu değil ki. İşte 15 Temmuz' da bir darbe geliyor, niye? Demek ki kafaları değiştirememişiz." dedi.

Türkiye'nin savunma sanayisinde birçok şeyi yaptığı ve kendi helikopterlerini yapar hale geldiğine dikkati çeken Erdoğan, "Kendi helikopterlerimizi yapar hale gelmişiz ama yaptığımız bu helikopterler, bu uçaklar bize bombayı yağdırmaya başlamış ve onlar bizi öldürmeye gelmiş. Mesele ne, fiziki mekanların olmasından öte şu gönülleri halletmek, bu kafa yapısını halletmek, zihinleri halletmek. Onun için kültür inkılabına ihtiyacımız var. Asıl reformu kültürde yapmamız lazım, kültür ihtilaline, kültür devrimine şiddetle ihtiyacımız var." diye konuştu.

"Kobani'nin güneyinde pistler inşa ediliyor"

Türk vatandaşlarına seslendiğini ifade eden Erdoğan, şunları aktardı:

"Millet olma şuuru çok önemli, kendimize güveneceğiz. 3-5 PKK'lı zibidiye biz Türkiye'yi böldürtmeyiz, bunu böyle bilmemiz lazım. Biz kalkıp 3-5 DEAŞ'lıya burayı böldürtmeyiz. Bunların İslam'la alakası yok. Bunlar Müslüman falan değil, sadece bunlar bizim güzel dinimizi kirletiyor. Bunlar pislik, hiç alakası yok. İşte bir de PKK'nın atığı, PYD, YPG... Bunlar atık. Birileri de bunlara sahip çıkıyor, bunlara silah indiriyorlar, bindiriyorlar. Bakıyorsunuz Kobani'nin güneyinde pistler inşa ediliyor. Bunu bizimle görüşüp, dertleşip varsa atılacak bir adım öyle yapman lazım, PYD gibi bir terör örgütü ile değil. O, PKK'nın atığıdır, bunu böyle kabul etmen lazım. Bizimle NATO'da berabersin, müttefiksin, NATO'da beraber olduğun Türkiye'yi bir kenara koyacaksın bir terör örgütü ile beraber olacaksın. Neymiş? DEAŞ'a karşı savaşıyor. Böyle saçmalık olur mu?"

"Başika'dan çıkmaya niyetimiz yok"

"Musul halkını kendi kaderine terk edilebilir miyiz?" diye soran Erdoğan, Musul'un tarihinde Türkiye'nin bulunduğuna işaret etti. Musul'u Musulludan alıp birilerine vermenin hesabının yapıldığını aktaran Erdoğan, buna "Hayır" dediklerini, Musul'da Musulluların yaşaması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Musul'da Arap, Türkmen ve Kürtlerin yaşadığını dile getirerek şunları söyledi:

"Ama oraya bir DEAŞ sızmış. Şimdi DEAŞ'la orada bu mücadele veriliyor. Bu mücadele koalisyon güçleri ne yazık ki diyorlar ki 'Türkiye burada merkezi yönetimden izin almalı.' Ben de koalisyon güçlerinin başına diyorum ki 'Ey koalisyon güçleri, kusura bakma.' Biz Başika üssünü kurarken o merkezi yönetim şahsıma geldi, dedi ki 'Başika'da bir üs kurmanız bizim için isabetli olacaktır. Sayın Başbakanımız o zaman Davutoğlu, onunla da görüştüler ve ardından biz de Başika üssünü kurduk. Şu anda biz Başika'da varız. Şimdi ne diyorlar, 'Başika'dan Türkiye'nin çıkması gerekiyor.' Kusura bakma, bizim Başika'dan çıkmaya niyetimiz yok. Musul sorunu hallolana kadar biz oradayız. Telafer, aynı şekilde. Yaklaşık 400 bin nüfus var. Hepsi Türkmen de yarısı Şii, yarısı Sünni. Orada da yine sulhu sükun avdet edene kadar bizler, elimizi çekmeyeceğiz. Bunu da herkes bilsin. Çünkü biz diplomatik yollarla her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Yapmaya da devam ediyoruz."

Muhabir: Enes Kaplan, Burcu Çalık,Zehra Aydın,Yıldız Aktaş

Kaynak: AA