MUSUL

Irak'ın Musul kentinde yaşayan yaklaşık 450 kişide, savaş kalıntılarından kaynaklandığı öngörülen bir cilt hastalığına ait semptomların görüldüğü bildirildi.

Ninova Sağlık Müdürlüğünde görevli doktor Amir Zunun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seyyar sağlık ekibinin son bir haftada Musul'un batı bölgelerindeki Musul Cedide, Er-Risale, El-Arube, El-Faruk, Ez-Zencili, Es-Sevra ve Es-Sıhha da aralarında kadın ve çocukların da olduğu yaklaşık 450 kişinin cildinde yaralar tespit edildiğini söyledi.

Yaraların sebebinin özel laboratuvarlarda yapılacak araştırmanın ardından ortaya çıkabileceğini söyleyen Zunun, bunun egzama olabileceğini kaydetti.

Amir Zunun, hastaların ciltlerinde belirgin semptomların olduğunu, vücudun farklı bölgelerinde küçük kırmızı nokta ve lekeler tespit edildiğini ifade ederek, bu semptomların hastanın hareketini kısıtladığını kaydetti.

Bu hastalığın yayılmasındaki ilk sebebin ise kimyasal maddelere maruz kalma, savaş kalıntılarına temas etme, askeri mühimmatta kullanılan malzemelerin yol açtığı hava ve su kirliliği olduğuna dikkati çeken Zunun, bu bölgede terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede çeşitli silahların kullanıldığını hatırlattı.

Musul'daki Selam Hastanesi doktorlarından Reşad el-Cuburi de hastaların tedavisinde kullanılan tıbbi malzemelerin yetersiz olduğunu söyleyerek, "Musul'un batısındaki sağlık merkezleri, çatışmalardan sonra yıkıldı ve hizmet veremez duruma geldi. Bölgede tam teşekküllü bir hastane ya da gelişmiş bir sağlık merkezi olmaması nedeniyle halkın sağlık durumu devamlı bir çöküş halinde." dedi.

Cuburi, bu hastalığın bulaşıcı olduğu ve ilgili makamlar tarafından dikkate alınmaması durumunda yüzlerce kişinin hayatına mal olabileceğini vurguladı.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, yaklaşık 9 ay süren askeri operasyon neticesinde 10 Temmuz'da Musul'un DEAŞ'tan temizlendiğini ilan etmişti.

Kaynak: AA