ANKARA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili 244 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde görülen davada, olay tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı'nda Terörle Mücadele Harekat Şube Müdürü olarak görev yapan eski kurmay yarbay Süleyman Bilir savunma yaptı.

Bilir, darbe girişiminden birkaç gün önce kendisine yurt dışı görev tebliğ edildiğini, 15 Temmuz günü İstanbul'daki akrabalarını ziyaret edip ilişiğini kesme işlemleri için Ankara'ya döndüğünü iddia etti.

Anıttepe'de kaldığı lojmandaki eşyalarının bir bölümünü Belçika'ya gönderdiğini ifade eden Bilir, geri kalan eşyaları hazırladığı sırada ambulans ve siren sesleri duyduğunu, bunun üzerine bir terör saldırısı olabileceğini değerlendirerek görev yeri olan Terörle Mücadele Harekat Şube Müdürlüğüne gittiğini anlattı.

Uzun yıllar görev yaptığı birliğine terör saldırısı olduğunu düşünerek sorumluluk bilinciyle gittiğini iddia eden Bilir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O dönem Ankara'da terör saldırılarının sıkça olduğu bir dönemdi. Her ne kadar tayinim çıkmış olsa da ben de şube müdürü olarak lojmanımdan çıkıp, taksiye binip birliğe gittim. Nizamiyeden içeri girerken terör saldırısı olabileceği konuşuluyordu. Hemen harekat merkezine çıktım. İçeride kimse yoktu. Ben de sinirlendim. Bir terör saldırısı ihtimalinden bahsediliyor ancak üst düzey hiçkimse yoktu. Bunun üzerine yaklaşık 15 dakika bekledikten sonra birliği terk ettim. Daha güvenli olabileceğini düşündüğüm için kayınvalidemin evine gittim."

Görev bilinciyle hareket ettiğini, karargahtaki darbe girişimine yönelik eylemleri, kayınvalidesinin evinde öğrendiğini öne süren Bilir, silahsız olarak güvenlik kameralarına yansıyan görüntülerdeki kişinin kendisi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Bilir, darbe girişimi sonrası diplomatik pasaportu olmasına rağmen kaçmadığını, yasa dışı hiçbir eylemde bulunmadığı öne sürerek tahliye talebinde bulundu.

Savunmanın ardından Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal sanığa, "Sence darbeyi kim yaptı?" sorusunu yöneltti. Sanık Bilir'in "Fetullahçı Terör Örgütü yaptı" cevabı üzerine Köksal, "Peki şimdi örgüt elebaşı karşında olsa ne yaparsın?" diyerek ikinci soruyu yöneltti.

Süleyman Bilir, "Sonradan hakkımda adam öldürmekten dava açmazsanız vururum." yanıtını verdi.

Bilir'in çapraz sorgusunda, müşteki avukatının konuştuğu sırada sanıklardan birinin avukata "yalan söylüyorsun" diye bağırması üzerine Başkan Köksal, bağıran sanığı duruşma düzenini bozduğu gerekçesiyle mahkeme salonundan çıkardı.

Muhabir: Cemil Murat Budak

Kaynak: AA