BERLİN-Erbil Başay

Alman Sol Parti Milletvekili Annette Groth, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, gerilimin çok vahim olduğunu söyledi.

İsrail hükümetinin "Mescid-i Aksa'nın girişine yerleştirdiği metal arama detektörlerini kaldırıp yerine kameralar yerleştireceği" açıklamalarını anımsatan Groth, bunların nasıl kameralar olacağının henüz bilinmediğine dikkati çekti.

"Burada Mescid-i Aksa'ya girişlerin açık tutulması ve Müslümanların özgürce yaşaması isteniyor. Bu tüm Müslümanlar için önemli." değerlendirmesinde bulunan Groth, Hristiyan din adamlarının da İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini protesto ettiklerine değindi.

Milletvekili Groth, olayların bu denli tırmanacağının haziran ayında hissedildiğini, bir ay önce yaklaşık 300 Filistinlinin gözaltına alındığını, birçok Filistinlinin de öldürüldüğünü belirterek, "Durum daha da kötüleşiyor. Yerleşimciler daha da radikalleşiyor. Nefret söylemi ve evlerin yıkılması artıyor. İnsanlar darp ediliyor. Onlara sokaklarda kötü muamele ediliyor. Bunun bir nefret atmosferi olduğunu düşünüyorum. Gençler de bunu kabul etmek istemiyorlar ve kendilerini savunuyorlar." diye konuştu.

Yaşananlarla ilgili Arap ülkelerinin şimdilik geride durduğunu ifade eden Groth, gerilimin arttığını, İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa'nın mevcut durumunu değiştirmeye çalışması halinde bunun çirkin bir hareket olacağını ve uluslararası toplumun reaksiyon göstermesi gerektiğini dile getirdi.

İsrail'de insan hakları ihlallerinin arttığını dile getiren Groth, şunları söyledi:

"AB'nin İsrail ile yapılan ortaklık anlaşmasını askıya alması lazım. Bunu uzun yıllardan beri talep ediyoruz. Bu çok kolay gerçekleştirebilir. Alman hükümetinin ve diğer AB ülkelerinin İsrail'e yapılan silah satışlarını hemen durdurması lazım. Bu ABD yönetimi için de geçerli. Bunun kabul edilemeyeceğini açıkça ifade etmek lazım."

Groth, Gazze'de insanların çok acı çektiği, bölgedeki durumun felakete dönüşme potansiyeli bulunduğu uyarısı yaptı.

Kaynak: AA