MUŞ

Muş Valiliği, nevruz etkinliklerinin 21 Mart haset haricinde ve müsaade alınmadan yapılması biçiminde 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu' hükümlerince prosedür yapılacağını açıkladı.

Valilikten meydana getirilen yazılmış açıklamada, Muş Nevruz Komitesi'nce meydana getirilen matbuat açıklamasında gerçekle bağdaşmayan, zılgıt içeren ve ağız ağıza provokasyona müteveccih ifadelerin toprak almış bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Nevruz Komitesi'nin, nevruz kutlamaları düşüncesince valiliğe arzuhâl verdiği ve kendi başlarınca belirlenen tebrik gününe 2 devir kaldığında il kabilinden menfi karşılık verildiği yönündeki matbuat açıklamaları ağız ağıza iftiraya çevrilmiş ve asılsızdır. Valilik makamına 8 Mart'ta meydana getirilen müracaatta fire belge bulunduğu bildirilen dizgi komitesi, bu evrakı 9 Mart'ta tamamladı. Valilikçe açılan alt kurul kabilinden meydana getirilen değerlendirmede, komitenin 17 Mart Perşembe haset 11.00-16.00 saatleri ortada İstasyon Meydanı'ndaki tebrik talebi nevruz haset bulunan 21 Mart'tan ayrımlı müşterek tarihte olması zımnında akla yatkın görülmedi. Nevruz şenliklerinin 21 Mart'ta kutlanmasına müteveccih istem olması biçiminde bunun valilikçe değerlendirileceği anlamında değişmeyen alındı.'

Kararın, Nevruz Tertip Komitesi'ne bildirme yapılmak neredeyse 10 Mart'ta resmi kır yazıldığı, fakat komitenin bu yazıyı almadığı tamlanan açıklamada, dizgi komitesi başkanına namzet kendisine bildirme edilen yazının, dilekçede tamlanan adrese postalandığı anlatım edildi.

Muş Nevruz Tertip Komitesi'nin, tebligatı bilerek geciktirmeye çalışmış bulunduğu ve bahis konusu matbuat açıklamasında kamuoyunu kusur bilgilendirip, kentteki erinç ve emniyet ortamını sabote etmek düşüncesince provokatif gelişim içerisine girmiş bulunduğu kaydedildi.

Muş Nevruz Tertip Komitesi'nce planlanan etkinliklerin 21 Mart haset yapılması biçiminde il kabilinden lüzumlu kolaylığın sağlanacağına ayraç edilen açıklamada, il kabilinden şimdi geçmiş belirtildiği kabilinden nevruz etkinliklerinin, alışılagelen zamanı 21 Mart haricinde ve müsaade alınmadan yapılması halinde, bu toplantı, tanıtım gösterisi ve etkinlikler yasasız ve sellemehüsselam olacağından 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu' hükümlerince prosedür yapılacağı bildirildi.

Kaynak: AA