Mısır Başsavcısı Abdulmecid Mahmud, görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderleri hakkında, ''yabancı güçlerle işbirliği yapıp, istihbarat toplama ve firar etme'' suçlamasıyla açılan davanın görülmesine karar verdi.
 
İsmailiye Temyiz Mahkemesi geçen hafta, ''Natrun Vadisi Hapishanesi'ndeki İhvan liderlerinin 25 Ocak devrimi sırasında, Hamas hareketi ile uydu üzerinden bağlantı kurularak kaçırılması'' davasını yeniden görülmesi için başsavcılığa sevk etmişti.
 
Başsavcı Mahmud da Yüksek Yargı Konseyi'nin "göreve iadesini" içeren hükmü onaylamasından 1 gün sonra davanın yeniden görülmesi kararını aldı. Mursi'nin 48 saat içinde, davayla ilgili sorgulanacağı öğrenildi.
 
Kimliği belirsiz silahlı kişiler 28 Ocak 2011'de Natrun Vadisi Hapishanesi'nin de aralarında bulunduğu pek çok cezaevine baskın düzenlemiş ve aralarında Mursi'nin de olduğu pek çok İhvan liderinin kaçmasını sağlamıştı.
 
35 İhvan liderine yurtdışına çıkış yasağı
 
Öte yandan Başsavcı Mahmud'un yurtdışına çıkma yasağı getirdiği İhvan liderlerinin sayısı 35'e yükseldi.
 
Başsavcı Mahmud,  "göstericileri öldürme ve şiddete başvurmaya teşvik" gibi suçlardan İhvan liderleri hakkında yapılan soruşturmalardan sonra aralarında görevinden azledilen Muhammed Mursi'nin de bulunduğu 35 kişiye yurtdışına çıkma yasağı getirdi.
 
Yurtdışına çıkma yasağı getirilen ve daha önce sayıları 8 olarak belirlenen kişiler arasında Mursi'nin yanı sıra İhvan Genel Mürşidi Muhammed Bedii, Genel Mürşid Yardımcısı Hayret eş-Şatır, İhvan lideri Muhammed el-Baltacı, Hürriyet ve Adalet Partisi Başkanı Muhammed Saad el-Katatni, Başkan Yardımcısı Isam el-Uryan ve diğer İhvan liderleri yer alıyor.
 
Mursi, Kahire'de ordunun gözetiminde ev hapsinde tutuluyor.

AA