CNR Fuarcılık ile İstanbul Dünya Ticaret Merkezi arasında yaşanan kira kavgasının bedelini ağır ödeyenlerden biri İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş oldu.

Hâkime rüşvet vermekle suçlanan Yalçıntaş, 21 yılla yargılandığı davada yaklaşık 40 gün hapishane çilesi çekti, iki yıldır da ‘suçlu olmadığını’ ispatlamaya çalışıyor.

Sonunda dava dün sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi kendisi ve 15 arkadaşı hakkında beraat kararı verdi.

Yalçıntaş’ı kararı öğrendiği dakikalarda aradım. Heyecan ve sevinç içinde ne kadar mutlu olduğunu şu sözlerle anlattı:

“2 yıllık zorlu bir süreç yaşadım. Yanımda olanların, bana inananların başını öne eğdirmediğim için huzurluyum. Kendim biliyordum ama herkesi ikna etmem lazımdı. Temiz olduğumu Türkiye’nin en yüksek mahkemesi tespit etti. Çok mutluyum.”

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’ın dava sorununun ortadan kalkması aslında bir başka açıdan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) seçimleri açısından önemli.

Yalçıntaş TOBB’un başkan adaylarından biriydi.

TOBB iş dünyası açısından çok önemli bir örgüt. 1 milyona yakın üyesi olan TOBB’da 365 oda ve borsa için seçimler yaklaşıyor. Şubatta komite seçimlerinin başlaması zorunlu.

Ancak şu anda ciddi bir belirsizlik söz konusu.

Çünkü 5174 sayılı TOBB Kanunu’nun iki defa başkanlıktan sonra ara vermeyi zorunlu kılan 38 ve geçici 10’uncu maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapıldı. Karar henüz açıklanmadı.

Davutoğlu’nun dünürü İTO’ya aday olacak

TOBB yasası özellikle Rifat Hisarcıklıoğlu, Murat Yalçıntaş ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük’ü ilgilendiriyor. Şimdi gözler mahkemede. Karar iptali ya da aksi durumda olasılıklar şöyle;:

* Anayasa Mahkemesi bu maddelere ilişkin iptal kararı almazsa Hisarcıklıoğlu’nun yeniden seçilmesi imkansız. Karar olumlu olsa ancak şubat ayı içinde alınsa bile durum değişmiyor.

* Bu durumda başkanlık yarışı gündeme geliyor. Ancak başkanlık için adı geçen Yalçıntaş da, Küçük de adaylık için istekli görünmüyor. Başka bir isim de henüz yok.

* Bu maddeler iptal edilirse Hisarcıklıoğlu’nun ‘bir dönem daha başkanlık’ yapması kesin gibi.

* İTO ve İSO’da ne olacak? Göreve devam etme şansını elde edecek iki başkan Yalçıntaş ve Küçük başkanlık istemiyor. İTO’da yarış Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun dünürü Dursun Topçu ile İbrahim Çağlar arasında geçecek.

* İSO’da ise başkan yardımcısı Nuri Tuna şanslı.

Yalçıntaş’ın beraatı vesilesiyle canlanan TOBB kulislerinde durum böyle!

Kadın girişimci yarışı başladı

Bu arada TOBB’da seçim rekabetinin eski yıllara göre yoğun olacağı tahmin ediliyor. İlk sinyal TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nda başlayan seçimlerden gelmeye başladı. Kurul Hisarcıklıoğlu’nun çabasıyla kurulmuş ve üye olacak kadın bulmakta zorlanmıştı. Şimdi ise girmek için kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Aynı rekabet oda ve borsa yönetimlerinde de bekleniyor.

Bu arada TOBB önünde aylardır eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan Hey Tekstil işçilerine de bir bilgi. Aynur Bektaş, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı’nı sessiz sedasız bırakmış!

Radikal/ Jale Özgentük