"TRUMP VE BREXİT ETKİSİ SÜRÜYOR"

2016 yılında siyasi ve ekonomik anlamda birçok olmaz denen olay gerçekleşirken 2017 yılının bu anlamda biraz daha sönük kaldığını söyleyen Tufan, "Geçtiğimiz yıl ABD'de yapılan seçimlerde sürpriz bir şekilde Donald Trump’ın seçilmesi ekonomik ve politik anlamda önemli değişiklere neden oldu. Benzer şekilde İngiltere’nin Avrupa Birliğinden de ayrılması piyasaların beklemediği gelişmelerin başında yer alıyor" dedi.

"AVRUPA SEÇİMLERİNDE SÜRPRİZ DEVAM EDEBİLİR"

Yıl içerisinde en büyük sürpriz olabilecek gelişmenin başında Fransa’da yapılan seçimlerin olduğunu dile getiren Tufan, "Siyah kuğu olarak adlandırabileceğimiz önemli gelişmelerin gerçekleşme ihtimali sürüyor. Le Pen’in Avrupa Birliği'ne karşı olan tavrı şüphesiz piyasaları endişelendiriyordu. Ancak seçimleri Macron kazandı ve yılın siyah kuğu ihtimalini ortadan kaldırdı. Yıl boyunca piyasalar önemli gelişmelerle karşılaşmaya devam edecek. Bu gelişmelerin başında yine Avrupa Bölgesi'nde yapılacak seçimler geliyor. Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere Haziran ayında seçime gidecek. Son anketlere baktığımızda Theresa May’in muhafazakar paritesi yüzde 47,1 ile ilk sırada yer alıyor. May dışında gelebilecek bir aday Brexit sürecini tamamen farklı bir boyuta döndürebilir. Öte yandan Eylül ayında Almanya’da yapılacak seçimlerde piyasalarda yeni fiyatlamalara neden olacak cinsten gibi görünüyor" diye konuştu.

"İTALYA’DA BATIK KREDİLER RİSK"

Siyasi risklerin yanı sıra Avrupa Bölgesi'nde ekonomik anlamda da zorlu sürecin beklediğini söyleyen Tufan, "İtalya’da yer alan sorunlu krediler önümüzdeki süreçte siyah kuğu olmaya aday gibi görünüyor. Konuyla ilgili İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, Bankaların elindeki sorunlu kredilen çoğunluğu, hemen satılmalarını gerektiren bir finansal pozisyonda olmadığını sorun yaratabileceğini ifade etti. Piyasalarda yaşanan olay geçtiğimiz yılki kadar sürpriz olmasa da Avrupa Bölgesinde gerçekleşecek olan seçimler ve ekonomik gelişmeler yakından takip edilmesi gerek bir faktör olarak karşımıza çıkabilir" dedi.

"JEOPOLİTİK GELİŞMELER TAKİP EDİLECEK"

Tufan, "ABD ile Kuzey Kore arasında yaşanan olası bir savaş senaryosu piyasaların yakından takip ettiği gelişmelerin başında geliyor. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi piyasaların dengelerini değiştirebilir. Öte yandan Suriye’deki jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarında yaşanan gerilemelerden dolayı petrol üretici ülkelerin ekonomik görüntüsü yine karşımıza siyah kuğular olarak çıkabilir" diye konuştu.

Kaynak: DHA