Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Seçimi, 17 Ocak Pazar Günü (bu hafta sonu) Özel Şişli Karagözyan İlköğretim Okulu'nda yapılacak. Seçime katılacak iddialı gruplardan başında gelen Makine Mühendisleri Değişim Grubu Başkanı Makine Yüksek Mühendisi Rasim Bacacı bu pazar yapılacak kongre ile ilgili seçime katılacak delegelere önemli çağarılar yaptı.

Bacacı, 'Odalar ne iş yapar? Seçim ne kadar önemli? Diğer gruplardan farkları ne?' gibi sorulara da cevap verdi:

Önce Makine Mühendisleri Değişim Grubu isminden başlayalım. Grubunuzun ismi ne anlama geliyor?

Makina Mühendisleri Değişim Grubu, inancı, düşüncesi ve yaşam tarzı nasıl olursa olsun, bütün meslektaşlarını aynı ailenin birer mensubu kabul eden ve tüm meslektaşlarının mesleki başarılarını artırmayı hedefleyerek ülkemize ve tüm insanlığa hizmet etmeyi amaçlayan bir anlayışın ürünüdür. Makina Mühendisleri Değişim Grubu, meslektaşlarımızı asgari müştereklerde bir araya getirmeyi amaçlayan; insan sevgisini, hoşgörü ve iletişimi, her türlü siyasi görüşün ve ideolojinin üzerinde tutan, idealist, çalışmaktan yılmayan, ilkeli, dürüst, tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkan, milli ve manevi değerleri önemseyen, ülkemizin bilim ve teknoloji temelinde gelişimini hedef edinmiş bir gruptur.

BAĞNAZ VE AYRIŞTIRICI YÖNETİM YAPILARI DEĞİŞMELİ

Ulus devletler dünyasından küresel dünyaya, modernist düşünceden postmodernist düşünceye, yönetimden yönetişime, sanayi toplumundan bilgi toplumuna, seri üretimden esnek üretime, temel mühendisliklerden multidisipliner mühendisliklere geçiş gibi büyük değişimlerin yaşandığı günümüz dünyasında; Makina Mühendisleri Odası’nın mevcut bağnaz ve ayrıştırıcı yönetim yapısından daha üretken ve inovatif bir yönetim yapısına evrilmesi gerektiğine, bahsettiğimiz gelişmenin sağlanabilmesi için değişimin esas olduğuna inanıyoruz. Bu maksatla gurubumuzun ismini Makina Mühendisleri Değişim Grubu olarak belirledik.

ODLARIN İŞİ MESLEKTAŞLARININ HAKLARINI SAVUNMAK OLMALI

Seçim neden ve ne kadar önemli?

Seçim, meslektaşlarımızın mesleki gelişimlerine ve haklarına sahip çıkmaları açısından önemli. Zira meslektaşlarımızın piyasada karşılaştıkları haksız muamele karşısında haklarını savunacak tek toplu organizasyon meslek odalarıdır. Örgütlü bu yapıların ideolojik kazanımlar peşinde koşmak yerine meslektaşlarımızın haklarını savunması gerekiyor. Fakat mevcut yönetimin düşünce yapısı ile bunu gerçekleştirmek mümkün değil.

ODA MARJİNAL GRUPLAR TARAFINDAN YÖNETİLİYOR

Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi dar, içine kapanık ve marjinal gruplar tarafından yönetiliyor. Üyelerine ulaşmak ve onların haklarının savunucusu olmak yerine, odayı kendi ideolojilerini savunacak bir mecra olarak kullanmayı tercih ediyorlar. Bizler, Makine Mühendisleri Değişim Grubu olarak bu yönetim tarzının değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun da tek yolu sandıktan geçiyor. Seçim bu sebeple “çok önemli”. Biz de odaya kayıtlı tüm meslektaşlarımızı bu maksatla sandık başına gelerek en doğal üyelik haklarını kullanmaya davet ediyoruz.

ODANIN İŞİ SOKAK EYLEMLERİ VE DEVLETİ HEDEF ALMAK OLMAMALI

Sizin mevcut oda yönetiminden farkınız nedir? Üyeler neden sizi seçmeli?

Önemli bir soru sordunuz, bu sorunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Çünkü asıl fark burada ortaya çıkıyor. Aslında mevcut oda yönetimi ve Makine Mühendisleri Değişim Grubunun arasındaki fark, siyah ile beyaz arasındaki fark kadar belirgin. Seçimin neden önemli olduğunu anlatmaya çalışırken bu konuya da değinmiştim; fakat cevabın biraz daha açılmasının uygun olacağını düşünüyorum.

Mevcut oda yönetiminin marjinal ve dar bir grup olduğunu belirtmiştik. Bu grup uç ideolojilere sahip, politize olmuş insanlar tarafından yönetiliyor. Her türlü sokak eyleminde devletin otoritesini ve milletin birliğini sarsacak eylemlerin içinde yer alıyorlar. Hatta birçoğunda bu eylemleri örgütleyen konumda bulunuyorlar. Marksist, Leninist çizgide tavır ve tutumlarla oda üyelerinin büyük bir kısmını ötekileştiriyorlar.

BÖLME DEĞİL BİRLEŞTİRME NİYETİYLE GELİYORUZ

Bu marjinal grup, bilimin ve tekniğin ışığından istifade edip ülkenin kalkınmasında öncü rol oynaması gerekirken, birçok projede el freni görevi görüyor. Bütünün içindeki eksiklik ve hataları düzeltmek yerine bütüncül olarak reddetmeyi tercih ediyorlar. Bu tutumlarını Marmaray ve 3. Havalimanı projelerinde gördük. Projeleri mühendislik açısından kritiğini yapmak yerine topyekûn reddetme yoluna gittiler. Makine mühendislerinin tavrının bu olmaması gerektiğine inanıyoruz. Eğer projelerde hatalı ya da eksik taraflar varsa bunları teknik olarak masaya yatırıp idarecilerin hatalarını düzeltmelerine imkân tanınması gerektiğine inanıyoruz.

Biz, bölmeye değil birleştirmeye geleceğimizin altını çiziyoruz.

Odanın kamuya muhalefet eden bir organ gibi değil de kamu yararına çalışması gerektiğine inanıyoruz.

Mesleki disiplinin ve meslek ahlakın korunması gerektiğini söylüyoruz.

Odanın, ülkemizin bilimsel ve teknolojik kalkınmasına katkı sağlaması gerektiğine inanıyoruz.

Odanın kaynaklarının “1 Mayıs”larda ,Küba gezilerine değil de, meslektaşlarımızın özlük haklarının koruması için harcanacağını beyan ediyoruz.

Yani aslında biz onlardan çok farklıyız. Biz odanın mesleğe ve üyesine hizmet etmesi gerektiğine inanıyoruz. Onlarsa odayı kendi ideolojilerine hizmet ettiriyorlar.

DEĞİŞİM İÇİN ÜYELERİ SANDIĞA DAVET EDİYORUZ

Rasim Bey üyelere en son söylemek istersiniz?

Makine Mühendisleri Değişim Grubu olarak kendimizi ve mesajımızı anlattığımızı düşünüyorum. Bu seçim üyelerimizin şu kararı vermesi gerekiyor: Meslek Odamız, mesleki olarak gelişimimizi ve ülkemizin kalkınmasını mı hedeflemeli yoksa alınan aidatlarla ve muayene ücretleri ile dar bir ideolojik grup tarafından aslına uygun olmayan bir şekilde yönetilmeye devam mı etmeli? Biz inanıyoruz ki üyelerimiz bu iki seçenek arasından makul olanı seçeceklerdir.

17 Ocak 2016 tarihinde Pazar Günü Özel Şişli Karagözyan İlköğretim Okulu'nda yapılacak olan MMO İstanbul Şube 32. Dönem Seçimine tüm meslektaşlarımızı davet ediyorum. Ayrıca, üye aidat borcunun oy kullanmaya mani olmadığının da altını çizmekte fayda görüyorum.

18 Ocak sabahı marjinallikten uzak ve meslektaşlarımızın haklarını savunacak daha adil bir oda yönetiminin göreve gelmesi için üyelerimizin en doğru kararı vereceğinden eminiz. 

Kaynak: HABER7.COM