MAHMUT ORAL

DİYARBAKIR- AKP’nin Kürt sorunun çözümünde terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ve Kandil’i devre dışında bırakma planı, BDP ve DTK tarafından tepkiyle karşılandı. BDP ve DTK, muhatap olarak Öcalan’ın işaret etti.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile Nevruz kutlamalarında çıkan olaylar ve AKP’nin Kürt sorununun çözümünde terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ve Kandil’i devre dışında bırakma planıyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Türk, “Halkımız özgür geleceğini kurmak iradesini ortaya koymuştur. Milyonlarca Kürt, Öcalana özgürlük diyorsa, iradesini ortaya koyarsa siz buna karşılık halkın desteğini alan siyasi partileri görmezlikten gelirseniz, sahte muhataplarla çözmeye çalışırsanız kimse buna aldanmazdiye konuştu. Kışanak,Kürt halkının, Türkiyenin, Kürdistanın geleceği halka rağmen belirlenemez. Halkın sloganları, beklentileri, duruşu Sayın Öcalanın dahil edilmediği bir süreçten Kürt sorununa çözüm çıkmayacağını göstermiştir” dedi. Tuğluk daMuhataplar bellidir. Birincil aktör Sayın Öcalandır. Hiçbirimiz Sayın Öcalan’ı dışında bırakan bir çözümü kabul etmiyoruz” diye konuştu.

Kürt halkı özerklikten, Sayın Öcalanın özgürlüğünden geri adım atmayacağını gösterdidiyen Demirtaş ise hükümetten bir bakanla Kışanak ile müzakere sürecinin yeniden başlaması için görüştüklerini belirterek, “AKPnin torbasında Kürt halkına dair kırıntı dahi yoktur. Tutuklamaların ve askeri operasyonların sonuç aldığı ve devam edeceği belirtildi. İnisiyatif alabileceğimizi, tıkanıklığın aşılması için konuştuk. Ama reddedildi. Hükümetin tavrı nedeniyle savaşın tırmanacağı kaygımız vardırdedi. Demirtaş, çözüm için operasyonların durdurulmasını, Öcalan üzerindeki tecride son verilerek, müzakereler için sağlıklı ve özgür ortamın sağlanmasını,özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını istedi.