CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, partisinin 35. Olağan Kurultayı'nda genel başkanlığa aday olmayacağını bildirdi.

İnce, yazılı açıklamasında, 7 Haziran seçimlerinin '14 yıldır süren AK Parti iktidarının tarih olması için halk tarafından muhalefete verilmiş bir büyük fırsat olduğu halde CHP tarafından gerektiği biçimde değerlendirilemediğini' savundu.

TBMM Başkanlığı seçiminde yaşanan gelişmeler ve sonrasında izlenen yanlış politikaların, bugün içinde bulunulan duruma gelinmesine neden olduğunu belirten İnce, 'Özellikle AKP ile yürütülen sözde koalisyon görüşmeleri tarihin karşısında bizi mahkum etmeye yeter de artar. Bir aydan fazla süren bu görüşmelerde 14 yıldır AKP karşısında ana muhalefet partisi olan bir partinin 'istikşafi görüşmeler' olarak adlandırılan bir süreci yaşaması kabul edilebilir, anlaşılabilir bir durum değildir' ifadesini kullandı.

Bugün benzer bir durumun yeni anayasa yapmak adına aynen sürdürüldüğünü iddia eden İnce, 'AKP'nin açıkça bir rejim değişikliği içeren başkanlık sistemi talebinin tartışılacağı, bunun için meşruiyet oluşturucu bir platform olacağı belli olan bir komisyona, CHP'nin sadece 'masada olması, kendi görüşlerine güvenmesi' olarak bakmak bizler için gelecekte bedeli çok ağır olan bir sürecin kapısının aralanmasıdır' değerlendirmesini yaptı.

CHP'nin büyük kurultayının arifesinde bulunduğunu hatırlatan İnce, şunları kaydetti:

'Ne yazık ki kurultayımız, partinin ihtiyaç duyduğu yenilenmeyi gerçekleştirmekten uzak bir il kongreleri sürecinin ardından toplanmaktadır. Çünkü bu kurultaya giden süreçte ortaya çıkan temel görüş, başarısızlıkla hesaplaşma, tepeden tırnağa yenilenmek olmamıştır. Öne çıkan görüş, sorunun Genel Başkanının etrafında olduğu, dolayısıyla değiştirilmesi gerekenlerin bu kadrolar olduğu görüşüdür. Kurultayımız için bu görüş etrafında bir beklenti oluşturulmuştur. 

Bu beklentiyi oluşturanlara göre CHP'de başarısızlıklardan sorumlu olan örgütlerdir, Genel Başkan dışında bütün parti yöneticileridir. Bir benzetmeyle anlatacak olursak lokomotif sağlam, arkasındaki vagonlar arızalıdır, çürüktür. Kullanım süreleri bitmiştir. Oysa gerçek tam tersidir. Çünkü bu yönetimlerin oluşmasının, kadroların tek seçicisi doğrudan partinin genel başkanıdır. Seçici olarak genel başkanın hatalı olmadığını ama seçtiklerinin hatalı olduğunu söyleyip değiştirilmesinin talep edilmesi CHP'ye böylesi bir süreçte hiçbir katkı sağlamadığı gibi partide onarılmaz başka yaralar açacak bir tavırdır.'

'CHP kötü yönetiliyor'

'Acı gerçek Cumhuriyet Halk Partisinin kötü yönetildiği, temel politikalarının ve ilkelerinin büyük yaralar aldığıdır' değerlendirmesinde bulunan İnce, CHP'nin kendisine destek veren 12 milyon insanda ve toplumun tümünde umut olamadığını belirtti.

Bunu tersine çevirecek gelişmelerin yerine her gün bu umutsuzluğu, güvensizliği besleyecek gelişmeler olduğunu ifade eden İnce, şöyle dedi:

'Kurultayın, kongre süreçlerinin ortaya çıkardığı tablo gereği yeniden genel başkanlığa, basında yazılan görevlerin hiçbirine aday olmayacağımın kamuoyumuz tarafından bilinmesini isterim. Aday olmam durumunda partideki mevcut yapının demokrasicilik oyununa meşruiyet kazandıracağımı, yanlışlara, olumsuzluklara tersinden katkı sağlama durumunda kalacağımı gördüğümden, aday olmamın doğru olmayacağını görmüş bulunmaktayım.'

Kaynak: AA