İnsan hakları avukatı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erbey’in de tutuklu bulunduğu Diyarbakır KCK ana davanın yarınki duruşmasında mahkeme tahliye taleplerini değerlendirecek.

2012 Ludovic-Trarieux Uluslararası İnsan Hakları Ödülü sahibi de olan Erbey dört yıldır Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde tutuklu.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FİDH), Dünya İşkence Karşıtı Örgütü (OMCT), İnsan Hakları Savunucularının Korunması İçin Gözlem (The Observatory) kapsamında, Uluslararası Avukatlar Birliği (UIA), Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı (EMHRN), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) hak savunucularının keyfi tutukluluğu ile ilgili bir açıklama yaptı ve endişelerini dile getirdi.

"Suçlanma sebebi hak savunuculuğu"

152 Kürt siyasetçinin yargılandığı Diyarbakır KCK davası kapsamında tutuklu olan Erbey ile ilgili yapılan açıklama özetle şöyle:

“Muharrem Erbey Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Terörle Mücadele Şubesi tarafından Türkiye’de 11 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen bir operasyon ile 24 Aralık 2009’da gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Erbey’in Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) üyesi olduğu iddia edildi ve Türk Ceza Kanunu’nun 314. maddesi uyarınca yasadışı örgüt üyeliğiyle suçlandı. Erbey, suçlu bulunursa 7,5 ile 15 yıl arası cezaya çarptırılacak.”

“Erbey’in 25 Aralık 2009’da savcı tarafından alınan ifadesinin tutanağı açıkça gösterdi ki, tutuklanmasının gerçek sebebi meşru insan hakları çalışmalarıyla bağlantılı. Erbey’in avukatlarına göre, suçlamalar temel olarak Eylül 2009’da Diyarbakır’da yapılan, azınlık haklarına daha fazla riayet edilmesini garanti altına almayı amaçlayan anayasal değişikliklerle ilgili atölye çalışmasına katılmasına, daha önce Belçika, İsveç ve İngiltere parlamentolarında Kürtlerin haklarıyla ilgili yaptığı konuşmalara ve 2009’da İtalya’da Kürt Filmleri Festivali’ne katılmasına dayandırıldı.”

“Muhalif görüşe sahip barışçıl hareketleri, Kürt meselesine dair politik ve kültürel açıklamaları kriminalize etme aracı olarak kullanılan yaygın terörle mücadele operasyonları yani KCK soruşturmaları kapsamında 2009’dan bugüne kadar 8 binin üzerinde insan tutuklandı.”

“Uzun tutukluluğu kınıyoruz”

“Muharrem Erbey’in durumu uluslararası adil yargılama standartlarına da aykırılık teşkil eden uzun tutukluluk süresi nedeniyle özellikle önemlidir. Organizasyonlarımız Erbey’in son dört yıldır devam eden uzun ve hukuk dışı tutukluluk süresini kararlılıkla kınıyor.”

“Organizasyonlarımız, Türkiyeli yetkililere hakkındaki iddialar yalnızca kendisinin insan hakları aktivitelerini hedef aldığı için Muharrem Erbey’i koşulsuz ve derhal salıverilmelerini ve kendisinin adil yargılanma hakkını garantiye almalarını ve diğer İHD üyeleri dahil tüm insan hakları savunucularına yönelik daha fazla taciz ve baskı uygulamalarından vazgeçmelerini ısrarla tavsiye eder.” (AS)

bianet