BOLU

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde ev hanımları tarafından üretilen yöresel "Mudurnu bebekleri", bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisine sunularak, ilçe ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Mudurnu Halk Eğitim Merkezi tarafından açılan kurslarda yöresel bebek yapma eğitimini başarıyla tamamlayan kadınların, evlerinde diktikleri "Mudurnu bebekleri" satışa çıkarılarak, ilçe ekonomisi ve turizmine katkı sağlanıyor.

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İlçemizde yaşayan hamarat kadınlar, becerilerini sergileyerek kursu başarıyla tamamladı. Aldıkları eğitimlerin ardından bu bebekleri evlerinde üretmeye başladılar." diye konuştu.

Özel olarak hazırlanan bebeklerin iğne oyasıyla giysilerinin dikildiğini anlatan İnegöl, şunları söyledi:

"Mudurnu Bebekleri, günler süren çalışmanın ardından ev hanımlarının el işi, göz nuru emekleri ortaya çıkıyor. Yapılan bebeklerin tamamı yöresel olarak hazırlanmakta. Bebekler, ilçe ekonomisi ve turizmine katkı sağlamaya başladı. Belediye olarak bölgelerde düzenlenen etkinlik ve festivallerde açtığımız stantlarda bu bebekleri sergiliyoruz. Biz bu kültürü kaybetmeden, yaşatmak için çalışıyoruz."

Mudurnu Halk Eğitim Merkezi görevlisi Fatma Mercan da bebek figürlerinin basit bir çalışma olmadığına dikkati çekerek, "Bebeklerin yapımı figürüne göre bir veya üç günde tamamlanmakta. 20 ila 30 lira arasında maliyeti var. Konulu bebekler maliyet gözetmeden yapılıyor ama bindallı ve üç etekli bebeklerin yapımında hem malzemesi pahalı, hem de makinede işleniyor. Danteli, çatkısı, gülü olduğu için maliyeti yüksek oluyor." dedi.

Bebeklerin günlük hayattan esinlenerek yöresel olarak tasarlandığını vurgulayan Mercan, "Mudurnu bebeklerini, şalvarlı, başörtülü, çıkrıklı, fırınlı, efe, avcı gibi olanlar günlük yaşamdan, diğer üç etek ve bindallı bayanları da düğünlerde kınalar da giydikleri için yapmaktayız. Fiyatlar, işçilik ve malzeme durumuna göre 40-50 lira arasında değişmekte." ifadesini kullandı.

Muhabir: Mehmet Emin Gürbüz, İlhami Çetin

Kaynak: AA