Vatandaş 2012 yılında 3 milyar TL muayene ve reçete parası ödedi.

Türk Sağlık-Sen, 2012 yılında vatandaştan alınan muayene katılım payı ve reçete parası ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre vatandaşın cebinden bir yılda 3 milyar TL katkı payı ve reçete parası olarak devletin kasasına gitti.

Türk Sağlık-Sen, tarafından yapılan araştırmaya göre, muayene başına 5 TL katılım payı alındığı devlet ve üniversite hastanelerinde 2012 yılında 304 milyon 364 bin muayene yapıldı.

Muayene başına 12 TL katılım payı alınana özel hastanelerde ise 2012 yılında 87 milyon 883 bin muayene yapıldı. Toplam 392 milyon 247 bin muayenenin yapıldığına dikkat çekilen raporda tüm muayenelerin yaklaşık yüzde 20'sinin katılım payı alınmaması gereken durumlar olduğu belirtilerek yaklaşık 2 milyar TL'nin vatandaşın cebinden hazineye katılım payı olarak gittiği vurgulandı.

-VATANDAŞ 1 MİLYAR TL REÇETE PARASI ÖDEDİ-

Vatandaşın sağlıkta ödediği bir diğer ücretin de 3 TL'lik reçete parası olduğuna dikkat çekilen raporda 2012 yılında 336 milyon 23 bine reçete yazıldığı belirtildi. Reçete parası olarak vatandaşın devlete bir yılda 1 milyar 8 milyon 69 bin TL ödediği ifade edildi.
Raporda toplamda bir yılda vatandaşın cebinden 3 milyar TL'nin katkı payı ve reçete parası olarak hazineye gittiği belirtildi.

-KAHVECİ: KATILIM PAYI SAĞLIK VERGİSİ GİBİ OLDU-

Katılım payı, reçete parası gibi uygulamalarla adeta vatandaşın sağlık vergisi ödediğini kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Katılım payı, reçete parası adı altında vatandaşa sağlığın kapısından adım atmaları ile birlikte para tahsilatına başlanıyor. Özel sektörde fark ücretlerinin yüzde 100 arttırılması, 10 gün içinde aynı branşta, farklı doktora gidenden 5 TL alınması, sağlık madde fiyatlarının her ay artması, sağlığın nasıl paralı hale geldiğini anlatmaya yeterlidir. Ne yazık ki katkı payı, reçete parası adeta bir vergiye dönüşmüştür. Vatandaşlarımız sosyal devletin gereği olan sağlık hizmetine ulaşmak için adeta deli dumrul vergisi ödemekteler. Hükümet sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmeli muayenelerden katılım payı alınması gibi uygulamalara son vermelidir" dedi.



ANKA