Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's konut teminatlı tahvillerin Türkiye'deki en güvenli kredi enstrümanları arasında yer aldığını belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Türkiye'de konut teminatlı tahviller en güvenli kredi enstrümanları arasında yer alıyor. Türkiye'de artan konut fiyatları sürdürülebilir değil. Ancak piyasa ve denetim dinamikleri konut sektöründe (olası bir) sert düşüşü önlemeye yardımcı olacaktır.” ifadelerine yer verildi.

Moody's'in açıklamasında konut kredilerinin Türk bankalarının en güvenilir ve kredibilitesi en yüksek varlıklar olduğu belirtilirken, “Genç nüfusun güçlü konut talebi, harcanabilir kişisel gelir artışı, temkinli kredilendirme uygulamalarına ek olarak ekonomik büyüme ve düzeyli mevzuat, teminat gücünü destekliyor.” ifadesi kullanıldı.

"Piyasa yumuşak iniş yapabilir"

Öte yandan Moody's, konut kredilerine dair varlık klasmanının gelişmekte olan ekonomilere has bazı risklere maruz kalabileceğine de vurgu yaptı.

Açıklamada, “Moody's güçlü borç verme uygulamaları, olumlu demografi ve bankacılık sistemindeki konut kredilerin düşük ağırlığı, Türkiye'de ABD'de ya da İspanya'da görülene benzer bir krizin yaşanması riskini azaltıyor” değerlendirmesine yer verildi.

Moody's'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Jose de Leon ise “Türkiye'de konut fiyatlarının yükselme hızı uzun bir süre sürdürülebilir olmayabilir. Fakat fiyatlar dengelendiğinde ya da negatife döndüğünde, güçlü kredilendirme uygulamaları ve makro ihtiyati tedbirler sayesinde piyasa yumuşak iniş yapabilir.” dedi.

Kaynak: AA