Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moody's yetkilisinin geçen hafta içinde uluslararası bir ajansa yaptığı değerlendirmeden 2 gün sonra Türkiye'nin notunu düşürmesinin yatırımcıları güç durumda bıraktığını söyledi.

Moody's'in kararının yatırımcıları ters köşeye yatırdığını ifade eden Ertem, şöyle konuştu:

"Moody's, olumlu açıklamalar yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD seyahati sonrası siyasi bir karar aldı. ABD'nin kendi içerisinde duruş farklılıkları var. Örneğin, Pentagon başka bir şey, ABD Dışişleri Bakanlığı başka bir şey söylüyor. ABD içerisinde tutarsızlık gözlemliyoruz. Buna bağlı olarak Türkiye'ye yönelik anlamsız, stratejik ortaklığa uymayan operasyonlar gözlemliyoruz. Moody's'in tavrı, bütün bu yanlış ve eksik bakışın bir bakıma ekonomik olarak ifade edilmesidir. Bu anlamda Moody's'in kararı subjektiftir. Moody's'in not indirme kararı, iktisadi saiklerle alınmış bir karar değildir. Bu karar politiktir ve Türkiye'ye yönelik saldırıların bir devamıdır."

"Ekonomi 3'ten büyüktür"

Ertem, bazı çevrelerin faizlerin hızla yükseleceğini, dolar/TL'nin 3'ün üzerinde kalacağını ve "mini kriz" çıkacağını beklediğini belirterek, "Dolar/TL şu anda 2,99'un altında seyrediyor. Türkiye, uluslararası yatırımcıların gideceği ender ülkelerden birisidir. Bütün kurumlarımız subjektif kararlar karşısında hazırdır. Önümüzdeki günlerde bu tür kararlardan Türkiye ekonomisinin ve yatırımların etkilenmediğini göreceksiniz." dedi.

"Moody's'in yaptığı piyasa düşmanlığı"

Kredi derecelendirme kuruluşlarının, ülke notunu düşürdüklerinde sermaye çıkışı olacağını ve ülke para biriminin değer kaybedeceğini bildiğine dikkati çeken Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylece ülkenin borç sarmalına gireceğini ve daha fazla dış borç gereksinimi olacağını düşünüyorlar. Türkiye ekonomisi için bunlar geride kaldı. Türkiye ekonomisi böyle yönlendirmelerle idare edilecek dönemleri çoktan geçmiştir. Bu devir kapanmıştır. Dünya ekonomisi de, Türkiye ekonomisi de 3'ten büyüktür. Biz bildiğimiz yolda gideceğiz. Vatandaşlarımız ve ekonomimizin çıkarları doğrultusunda hareket edeceğiz. Moody's'in yaptığı piyasa düşmanlığıdır. Piyasa düşmanlığı karşısında olacağız."

Kaynak: AA