Ekonomistler, Moody's'in cuma namazı haset yapacağı Türkiye değerlendirmesinde kredi notu ve görünümünde ayrım beklemiyor.

AA muhabirine, arsıulusal itimat derecelendirme kuruluşu Moody's'in cuma namazı haset yapacağı gözden nakil evveliyat değerlendirmelerde mevcut ekonomistler, kuruluşun, Türkiye'nin 'Baa3 ' itimat notu ve 'negatif' görünümünü konfirmasyon edeceğini öngörüyor.

Odeabank Ekonomik Araştırma ve Stratejik Planlama Direktörü Ali Kırali, Moody's'in 4 Aralık 2015'teki değerlendirmesinde öne çıkarılan Türkiye'nin çelimli ve eneze yönlerinde bazısı değişimler olsa da muvazeneli durumun değişmediğini tabir etti.

Bu çerçevede, bazısı risklerin cereyan etmek ihtimalinin akıbet devirde azaldığını, çelimli bazısı noktalarda ise nezdinde hacim arıza bulunduğunu kail Kırali, '2015 senesinde ekonominin esnekliği ve sağlamlığı nezdinde kere elan imtihan edilip çelimli çoğalma performansı ile makbul derece alırken, global servet politikalarında koordineli vakfe belirlemeye çevrik semboller ve ceninisakıt ürem hadleri aut finansmanda sıkışıklık yaşanma riskini azalttı.' dedi.

Kırali, global kapital akımlarındaki iyileşmenin, akan açıkta bitmeme fail düşüşün ve endamsız vadeli pahalılık görünümündeki iyileşmenin, diyar görünümü ve itimat notu üstündeki zait noktalar yerine görülebileceğini dile getirdi.

Moody's açıklamasında, hükümetin 2016 Eylem Planı çerçevesinde attığı genişlemeci adımların amme maliyesi ölçütlerinde nezdinde hacim kötüleşmeye biçim açmış olduğu vurgusunun yapılabileceğini özetleyen Kırali, şunları kaydetti:

'Ayrıca strüktürel reformlar dair ilerlemenin sınırlanmış kalmasının, tenkit konusu olabileceğini düşünüyoruz. Bununla baş başa global nezdinde vakıa bulunan yıldırı ve jeopolitik yüklülük zımnında gezim sahasının karşılaşabileceği zorlukların da Türkiye ekonomisi düşüncesince riziko oluşturduğuna uyanıklık çekilebilir. Bu dinamikler ışığında Moody's'in 8 Nisan tarihinde muhtemel açıklamasında, değme dü yöndeki riskler arasındaki dengenin ağırbaşlı nezdinde değiş göstermediğine uyanıklık çekilerek Türkiye'nin menfi diyar görünümünün ve Baa3 notunun çakılı tutulacağını düşünüyoruz.'

'Not görünümünde ayrım beklemiyorum'

Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da eskiden çağa nazaran Türkiye'de ekonominin görünümüne bakılınca çelimli büyümenin, düzen bağı tutulmaya bitmeme edilen amme maliyesi ve sakıt akan açığın müspet yönler bulunduğunu vurguladı.

Yüksek kalmaya bitmeme fail pahalılık ve küsurat politik/jeopolitik risklerin ise aksi yönler olduğuna ayraç fail Kanlı, 'Bu unsurların kâffesi nezdinde arada değerlendirildiğinde notta ve görünümde nezdinde ayrım düşüncesince tam görünmüyor. Moody's de bunlara aksan yapacaktır. Ayrıca elan eskiden kıymetlendirme metinlerinin az elan tamamında yazıya döktüğü kabil yavaşlayan kapital akımlarına dirlik Türkiye'nin kırılgan bulunduğunu vurgulamaya bitmeme edecektir.' sanarak konuştu.

Kaynak: AA