AKP-MHP İTTİFAKINA BDP’DEN DE SÜRPRİZ DESTEK GELDİ

Kuran ve peygamberin hayatı da yasaya girdi

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Temel eğitimin dinselleştirilmesiyolunu açan “4+4+4” düzenlemesi üzerinde AKP ve MHPnin ortak önergesi ve BDPnin oy desteğiyle”, ortaokul ve liselerde Kuranıkerimve Hz. peygamberimizin hayatı adıyla seçmeli ders okutulması ve imam hatip ortaokullarının yolu açıldı. Yapılan değişiklik, kızların 9 yaşından itibaren türbanlaokula gitmelerine de vizevermiş oldu.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen “4+4+4”le ilgili dün Mecliste ilginç bir ittifak yaşandı. MHPnin ortaokul ve liselere seçmeli Kuranıkerim ve Hz. peygambemizin hayatıdersi konulmasına ilişkin önergesi üzerine AKP de aynı içerikte önerge verdi. AKPnin önergesine MHP destek vereceğini açıklarken, önergeyle değişiklik yapılan 9. maddeyle ilgili de açık oylama istedi. Yapılan oylamada, başından beri anadilinde eğitime yol açılmadıkça yasaya karşı tavır izleyeceklerini belirten BDPlilerden sürpriz destekgeldi. Oylamaya katılan BDPliler maddeye kabuloyu kullandı.

Kabul edilen düzenlemeyle ortaokul ve liselerde Kuranıkerimve peygamberin hayatı dersleri isteğe bağlı olarak okutulacak. Ortaokul ve liselerde okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri MEB tarafından belirlenecek. Bu kapsamda, “4+4+4” olarak kademelendirilen eğitim sisteminin ikinci 4 olarak belirlenen ortaokul tanımlamasına imam hatip ortaokulları ifadesi de eklendi. Böylece imam hatip ortaokullarının açılması resmen yasayla garanti altına alındı. Yapılan değişiklikle yasaya İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşur hükmü eklendi. Bu düzenlemeyleHz. peygamberimiz ifadesi ilk kez bir yasa hükmü olarak yer aldı. Seçmeli Kuranıkerim dersi alacak kız öğrencilerin derslerde türban takması bütün okullarda türbanının önünün açılmasını sağlayacak.

‘Kuran’ı kullanıyorlar’

CHPli Muharrem İnce, yaşanan tartışmayı kendisine yakıştıramadığını belirterek Zaten bu dersleri, bu değişikliği yapmadan da okutmak mümkün. Oy almak için Kuranıkerimi kullanıyorsunuz diye konuştu. Yasanın birinci bölümü kabul edilirken ikinci bölüm üzerinde söz alan CHPliler Fatih Projesinin Kamu İhale Kurumu Yasası kapsamı dışına çıkarılmasını eleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, projenin neden KİK dışına çıkarıldığını açıklamak için kürsüye gelince, CHPliler Dinçeri protesto ederek, Genel Kurul’u terk etti.

Cumhuriyet

4+4+4 tasarısının görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda zaman zaman sert tartışmalar yaşayan MHP ve AKP’liler, söz konusu dini eğitim olunca tereddütsüz şekilde birlikte hareket etti. (Fotoğraf: AA / EVRİM AYDIN)