SKOVA (ANKA) –Türkiye'de son dönemde benimsenen tartışmalı internet ve HSYK yasaları gibi MİT için öngörülen yasal düzenlemelerin dünyada yankı buluyor. Rus medyası, söz konusu kanun teklifinin üzerinde durulan yönlerine dikkat çekerken "Türkiye, çoğu yabancı, 2 bin 500 kişiyi dinliyor" sözlerini kullanılıyor.

Rus haber kanalı RT, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın MİT düzenlemelerine ilişkin açıklamasına gönderme yaparak "Türkiye, çoğu yabancı 2 bin 500 kişiyi dinliyor" ifadesini başlığa çıkarttığı haberinde MİT'in halen 2 bin 473 kişiyi dinlediği açıklamasının, teşkilatın "casusluk yetkilerinin genişletilmesine ilişkin olarak parlamentoda yapılan görüşmeler sırasında yapıldığına" dikkat çekiyor. Haberde şöyle deniliyor:

"Türkiye'nin Parlamentosu Cumartesi günü ulusal casusluk teşkilatının yetkilerini genişletecek yeni bir tasarıyı görüşmeye başladı. Girişim, casusluk teşkilatına daha fazla yetki vererek Türkiye içinde ve dışında örtülü operasyonları yürütürken mahkemeleri by pas etmesine izin veriliyor."

Görüşmeler başlarken ve milletvekillerinin sert eleştirilerinin ardından hükümetin teklifin bir maddesini geri çektiğini kaydeden RT, "Tartışmalı madde, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın MİT'in istihbarat koordinasyon kurulu başkanı olmasını içeriyordu" dedi.

Haberde yeni teklifin, hükümetçe, parlamentonun "internet ve mahkemeler üzerindeki kontrolünü sıkılaştıran yeni yasal düzenlemeleri onayladıktan sonra sunulduğuna" dikkat çekiliyor.