MİT Müsteşarı’nın yargılanmasına ilişkin usuller sil baştan değişiyor. Mevcut kanununa göre MİT Müsteşarı hakkında soruşturma adliyelerdeki cumhuriyet savcıları tarafından yapılıyor. Cumhuriyet savcısının bu soruşturmayı yapabilmesi ise Başbakan‘ın iznine tabi. Eğer Başbakan izin vermezse savcı Danıştay’a başvurarak bu kararın kaldırılmasını isteyebiliyor.
Yapılacak düzenleme ile ilgili MİT Müsteşarı’nın hem soruşturulması hem de yargılama usulleri tamamen değişecek. MİT Müsteşarı’nın soruşturulması yine Başbakan’ın iznine tabi olacak. Bu kez soruşturmayı yerel savcı değil Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yapacak. İtirazlar ise Danıştay’a değil kuvvet komutanlarının soruşturulmasında olduğu gibi Cumhurbaşkanı’na yapılacak. MİT Müsteşarı ile kuvvet komutanlarının yargılama usulleri ise tamamen farklı olacak. Mevcut kanunda kuvvet komutanlarının yargılanması Yüce Divan’da yapılıyor. Düzenleme ile MİT Müsteşarı’nın yargılanması Genel mahkemeler yerine Yargıtay’ın ilgili Dairesi’nce yapılacak. MİT’i Meclis’in denetlemesine ilişkin yasal düzenleme çalışmaları ise devam ediyor.

MİT’İN DENETİMİ MECLİS’E

Hükümet bununla ilgili düzenlemeyi görüşülmekte olan yasa teklifiyle değil bir başka düzenleme ile getirecek. Bu konuda hem Meclis Başkanı ve hem de Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerle görüş alışverişinde bulunulacak. Düzenlemenin tasarı olarak Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor. AK Parti Çankırı milletvekili İdris Şahin, Jandarma İstihbarat’ın ile ilgili denetimin de Meclis’e verilmesi gerektiğini ifade etti.

MİT Komisyonu’na MGK modeli geliyor

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT’i denetleyecek komisyonun, çalışmalarını gizli yürüteceğini açıkladı. Komisyon denetim faaliyetlerini raporlaştırıp MGK gibi bildiriyle kamuoyunu bilgilendirecek

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın Milliyet aracılığıyla kamuoyuna duyurduğu “MİT’e Meclis denetiminin” nasıl gerçekleştirileceği netlik kazandı. TBMM bünyesinde “İstihbarat ve Güvenlik Denetim Komisyonu” adı altında kurulacak olan komisyon iktidar ve muhalefet milletvekillerinden oluşacak.

Çalışmalarını gizli yürütecek komisyon, denetim faaliyetlerini raporlaştıracak, ancak MGK’da olduğu gibi kısa bir bildiri ile kamuoyu bilgilendirilecek. Komisyonunun nasıl oluşacağı konusunda Avrupa ülkelerindeki tüm modeller incelendi. Önergenin madde ihdası şeklinde salı günü verileceğini belirten Atalay, “Parlamento söz sahibi olacak” dedi.

Atalay, MİT’in bu denetime karşı çıktığına ilişkin iddialarına ise, “hayır, MİT karşı çıkmıyor. Bizim düzenlememiz” karşılığını verdi. Aranan bir MİT mensununun bulunmadığını da söyleyen Atalay, tasarının af getirmediğini de belirterek, dinlemelerin zorlaştırıldığını ve illegal dinlemelere ağır cezalar getirildiğini ifade etti.

Ak Parti tarafından muhalefe dağıtılan değişiklik önergelerinde özetle şu düzenlemelerin yapılması öngörüldü:

* HER TÜRLÜ GÖREV ÇIKACAK: Muhalefetin “MİT’i, yasadışı işlerini yapmak için hükümetin emrine veriyorsunuz” eleştirisine yol açan “MİT; dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda Bakanlar Kurulu’nca verilen her türlü görevi yerine getirir” ifadesinden “her türlü görev” ibaresi çıkarılacak.

* ÖCALAN GÖRÜŞMESİ: Teklifte, MİT ve hükümet yetkililerinin Öcalan başta olmak üzere terör örgütü mensubu ve yöneticileriyle görüşmelerine yasal dayanak getirilen madde değiştirilecek. Cezaevindeki terör örgütü mensuplarıyla görüşebilir” ifadesine “görüşebilir, görüşmeler yaptırabilir” ibaresi eklenecek.

* ASKERİ SUÇLARDA BİLGİ ALAMAYACAK: Hükümete karşı suçlar başta olmak üzere MİT’in soruşturma ve kovuşturmalarda her türlü bilgi, belgeye ulaşması düzenlemesine sınır getirilecek.

* TASFİYEDE GERİ ADIM: MİT’teki paralel yapının tasfiyesi olarak algılanan personel düzenlemesinden geri adım atıldı.

TIR MÜDAHALESİNE KESİN TANIM: Cumhuriyet savcılarının TIR baskınlarında olduğu gibi MİT ile ilgili ihbar aldıklarında MİT ile *temasa geçme konusunu daha net hale getirildi.

* AİLEYE DE KORUMA: MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananlara 3 yıldan 7 yıla kadar hasip cezası verilecek.

* BASIN CEZASI DARALTILACAK: Medya patronu ve matbaacılar hapis cezasıyla yüzyüze kalmayacak. Önce MİT belgesini yazan muhabir hapis cezasına muhatap olacak. MİT Belgesini yayınlayanın ismi yoksa o zaman televizyon veya gazetenin genel yayın yönetmenleri ve sorumlu müdürleri hapis cezasıyla yargılanacak.






memuruz.net