AKP seçim sürecinde beklemeye aldığı Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) olağanüstü yetkiler veren yasa önerisini Meclis’ten hızla geçirme kararı aldı. MİT düzenlemesi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Öneriyle MİT, talep ettiği her türlü bilgiyi bankalar dahil olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluşlarından alabilecek. MİT’e bilgi vermeyen kişiler hapis cezasına çarptırılacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında önceki gece yapılan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında seçimin ardından ilk iş olarak MİT düzenlemesini yasalaştırma kararı alındı. 30 Mart seçimleri nedeniyle yaklaşık bir ay çalışmalarına ara veren TBMM Genel Kurulu’nda bugün MİT yasa önerisi ele alınacak. AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, MİT’le ilgili yasa önerisinin bugün Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacağını belirtti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da öneride anayasaya aykırılıklar olduğunu belirterek “Anayasada olmayan yetkilerin MİT’e kullandırılması hükümetlerin yapabileceği bir iş değil. Hükümet bu yaklaşımıyla kendisine çizilen hukuki sınırları zorlamakta, o sınırların duvarlarını yıkmaktadır” diye konuştu.

 

MİT’e sınırsız yetki

30 Mart öncesi TBMM’ye sunulan yasa önerisi kamuoyunda büyük tepki çekmişti. MİT’e olağanüstü yetkiler veren yasa önerisine göre MİT’e ait belgeyi açıklayan gazeteci, yazar, sorumlu müdür ve bu bilgiyi yayanlar hakkında ceza sınırı 3 ila 9 yıl olacak. MİT, istediği her türlü bilgi ve belgeyi bütün kamu kurum ve kuruluşlarından alabilecek. MİT, yasa kapsamındaki görevleriyle ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, Bankacılık Yasası kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile tüzelkişilerden her türlü bilgi, belge ve veri kayıtları alabilecek. Bu kurumlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim altyapısından yararlanabilecek. MİT, Bakanlar Kurulu’nun dış güvenlik, terörle mücadele ve milli güvenliğe ilişkin konularda verdiği her türlü görevi yapacak.

 

Dinlemeler tek hâkimden

MİT’in, istihbari dinlemeler kapsamında aldığı mahkeme kararını tek hâkim verecek. Dinleme talebini yapan ilgili MİT biriminin bulunduğu yerdeki ağır ceza mahkemesi üyesi yerine, bu düzenlemeyle HSYK tarafından belirlenecek Ankara ağır ceza mahkemesi üyesi MİT’in bütün istihbarat dinleme kararlarını verecek. MİT personelinin görev suçundan yargılanmaya mevcut düzenlemede yalnızca Ankara’daki bir ağır ceza mahkemesi yetkiliyken, yapılan değişiklikle Ankara’daki bütün ağır ceza mahkemeleri MİT personelinin görev suçu kapsamındaki yargılamalara bakmakla yetkili olacak. Her türlü kamu kurum ve kuruluşundan koşulsuz belge ve bilgi talep edebilecek olan MİT, devlete karşı işlenen suçlar hariç olmak üzere hiçbir şekilde adli mercilere bilgi ve belge vermeyecek.