İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Zorla, gıcırı bükme birlikte modernleşmeyle değerlerimizin uzaklaştırılmaya çalışıldığı, bunlar değiştirilerek apayrı birlikte şekilde, apayrı medeniyetlerin değerleriyle bu ülkenin baştan birlikte şişman diyar bir duruma istikbaline mümin görüşler ortaya konuldu, icraat oldu. Görüldü ki herhangi birlikte direk zat bedeni üstünde yükselir. Hiçbir ülkenin, tek milletin apayrı birlikte medeniyetin kökleri üstünde yükselmesi kabil değildir' dedi.

Kurtulmuş, İnsan ve Medeniyet Hareketi kabilinden Bahariye Mevlevihanesi'nde planlı Toplumsal Değişim Sempozyumu'nun açılışında icra ettiği konuşmada, gün süresince değiş meselesinin sosyolojinin yanında bütün içtimai faaliyetlerin mihrak noktası bulunduğunu dile getirerek, değiş alanındaki yaklaşımları 'toplumların zorla, yukarıdan, tepeden, cebri, zorla biçimde değiştirilebileceği kanaatine ehil olanların ortaya koyduğu faaliyetler' ve 'toplumların zat özünde olanı değiştirerek fakat birlikte içtimai değiş yaşayabileceği hakikatine ilişkin olanların ortaya koyduğu faaliyetler' halinde sıraladı.

Numan Kurtulmuş, içtimai değişmeyi sağlayacak şeyin endişe sistematiği denilen kol bulunduğunu ve aklık biçimde ortaya konulmuş bulunan paradigmanın hem topluluğun içerisindekini bununla beraber toplumlar marifetiyle dünyayı değiştirecek adımları atmaya erkli bulunduğunu belirtti.

'Bu şişman uygarlık uzun uzun birlikte süredir apayrı medeniyetlerin kültürel istilası altındadır' ifadesini kullanan Kurtulmuş, konuşmasını şöyleki sürdürdü:

'Zorla, gıcırı bükme birlikte modernleşmeyle değerlerimizin uzaklaştırılmaya çalışıldığı, bunlar değiştirilerek apayrı birlikte şekilde, apayrı medeniyetlerin değerleriyle bu ülkenin baştan birlikte şişman diyar bir duruma istikbaline mümin görüşler ortaya konuldu, icraat oldu. Görüldü ki herhangi birlikte direk zat bedeni üstünde yükselir. Hiçbir ülkenin, tek milletin apayrı birlikte medeniyetin kökleri üstünde yükselmesi kabil değildir. Bunu söylerken, 'Medeniyetler birbirleri ortada birlikte etkileşim süresince değildir' demiyorum. Tam aksine kılıç de gün süresince apayrı medeniyetlerin etkileşimi altındayız, bizim şişman medeniyetimizin şişman çıkışları zamanında de apayrı medeniyetler bizlerden şişman etkisinde bırakır aldı. Tabii ki apayrı medeniyetlerin tesirini göreceğiz güçlükle tek medeniyet, zat kökleri haricinde apayrı birlikte köken üstünde yükselmez.

'Millet aklıyla devlet aklı bütünleşmeye başladı'

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bu zamanlarda yaşanmış bulunan karmaşanın aksine ümitvar bulunduğunu anlatım ederek, 'Birinci koşumuz, Hazreti Resul ve sonrasındaki Raşid Halifeler dönemiydi. İkinci şişman koşumuz, bu ünlü müverrih Braudel'in tasnifidir, o, Osmanlı ve Selçuklunun Fergana Vadisi'nden esin alarak geliştirdiği bu süreci anlatır. Üçüncü şişman koşun da inşallah Türkiye'nin merkezinden dünyaya yayılacak bulunan acemi birlikte uygarlık hamlesidir, acemi birlikte çıkıştır, acemi birlikte çelimli yürüyüştür' dedi.

Kurtulmuş, birilerinin hala şişman medeniyetin baştan uydurma irat becerisi elde etmesini istemediğini belirterek, şunları söyledi:

'İslam dünyasının içerisinde ve üstünde birlikte güruh oyunların oynandığını görüyorsunuz, güçlükle kılıç 'Başkaları bizim üstünde şunları şunları yapıyor' diyerek ağlama makamı değiliz. Başkaları ne yaparsa yapsın bizlere hem gün hem ulus bununla beraber mavera dünyada Allah sormuş olacaktır ki 'Siz ne yapıyordunuz?'. İşte bugün esbak dönemlerle kıyasladığımızda şimdi şişman imkanlarımız var. Çok şükür bu topraklarda ulus aklıyla devlet aklı bütünleşmeye başladı. Henüz birlik manasıyla bütünleşti demiyorum, bütünleşmeye başladı. Devletin inşallah milletin derununda bulunan bu geleneklerin parıltılarıyla donanmış bir duruma gelmesi devir içerisinde inşallah gerçekleşiyor. Okullarımız, imkanlarımız, araştırı imkanlarımız, evren ile uğraş edebilecek beceri kapasitemiz herhangi birlikte güneş gelişiyor. Çocuklarımızın, gençlerimizin ufukları gelişiyor. Bütün bunları şişman medeniyetimizin potasında eritecek ve inşallah baştan 21. asrın dünyasında en çelimli sözü, en çelimli eylemi ortaya koyacağız.'

Muhabir: Andaç Hongur

Kaynak: AA