YUNANİSTAN’ın Midilli Adası, Skala Eressos Köyü’nde düzenlenen ve lezbiyenlerin buluşmasına sahne olan Uluslararası Kadın Festivali’ni ekonomik kriz vurdu. Geçmiş yıllarda ortama 1200 lezbiyenin katıldığı festivale, Yunanistan ve Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle sadece 700 kişi yer aldı.

12. Uluslararası Kadın Festivali için, 8-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın birçok yerinden lezbiyen Skala Eressos Köyü’ne geldi. Aralarında Avustralya, Hollanda, Avusturya, Belçika, Türkiye, Brezilya, Bulgaristan, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İran, İrlanda, Letonya, Meksika, Yeni Zelanda, Norveç, Rusya, Slovenya, İsveç, İsviçre, İngiltere ve Amerika’nın da olduğu ülkelerden gelen lezbiyenler kutlamalara ve çeşitli etkinliklere katıldı. Eski dostlarla bir araya gelmek ve yeni arkadaşlıklar kurmak amacıyla gelen lezbiyenler Midilli’de iki hafta boyunca gönüllerince eğlendi. Organizasyonunu turizmci İoanna Savva’nın yaptığı festival kapsamında açık hava sinema gösterimleri, Yunan ve Akdeniz halkları resim, fotoğrafçılık ve el sanatları sergileri, moda şov, canlı DJ performanslar, gece kulübünde eğlenceler, dans partileri, geziler, seminerler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler yapıldı. Lezbiyenler, kadınlara özel otellerde konakladı, lezbiyen barlarında eğlendi ve etkinlik boyunca sahne alan kadın sanatçıları izledi.

FESTİVAL SAYESİNDE TURİZM SEZONU UZUYOR

Festivali 12 yıldan bu yana düzenleyen Sappho Kadın Örgütü kurucusu ve turizmci İoanna Savva, antik Yunan lirik şairi Sappho’nun Skala Eressos köyünde dünyaya geldiğini, bu nedenle köyün dünyada tanındığını ve ünlendiğini söyledi. Normalde köye Atina ve Yunanistan’ın diğer yörelerinden gelen yerli turistlerle, yabancı turistlerin her yıl Eylül başında geri döndüğüne dikkati çeken Savva, “Bunun üzerine, 12 yıl önce turizm sezonu sonuna denk gelen ve lezbiyenlere yönelik bir festival düzenlemeye karar verdim. Sappho’nun lezbiyen olup olmadığı hakkında kesin bir bilgi yok. Ama yüzde 80 lezbiyen olduğu sanılıyor. Bu bakımdan dünyanın her yerinden lezbiyenler buraya tatile geliyor. 12 yıl önce küçük çapta düzenlediğimiz festival her geçen yıl daha da büyüdü ve ilgi artarak devam etti. Önceki yıllarda festival zamanı yaklaşık 1200 kişi gelirdi. Ancak Yunanistan’da ve Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bu yıl sadece 700 lezbiyen katıldı. Burası Midilli adasının en güzel yeri. Bu bakımdan festivali köy dışına çıkarmak yerine insanları buraya çekmeye çalışıyorum. Bu festival turizm sezonunu daha da uzatıyor. Sadece Skala Eressos Köyü’nün kazancı 500 bin Euro. 12 yıl önce bu festivali düzenlediğimiz zaman yerli halk bize karşı çıkmıştı ama şimdi alıştılar ve memnunlarö dedi.

BURASI LEZBİYENLER İÇİN RÜYA GİBİ BİR YER

Skala Eressos’ta kebap salonu işleten 47 yaşındaki Türk lezbiyen Güneş Romeiss, üç aydır 39 yaşındaki sevgilisi Talya ile bir birliktelik yaşadıklarını, birbirlerini çok sevdiklerini ve çok mutlu olduklarını söyledi. Romeiss, “Burası lezbiyenler için adeta rüya gibi bir yer. Lezbiyenler normal insanlarla iç içe yaşıyorlar. Bu yüzden de çok rahat ediyoruz. Hiç kimse bizi farklı görmüyor. Hasta olduğumuzu da söyleyen yok. Zaten bu bizim tercihimiz, biz böyle yaşıyoruz. Türkiye’deki arkadaşlarımın hem de ailelerin hem de halkın bütün bunları kabullenmesini ve bunun yasak veya bir hastalık olduğunu düşünmemesini istiyorum. Gelecekte Türkiye’de de çok rahat bir şekilde dolaşmak istiyoruz" dedi.