KONYA

"Kardeşlik Vakti" temasıyla düzenlenen Mevlana'nın 744. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri'nin ilk gününde "kardeşlik yürüyüşü"yle başlayan etkinlikler, Mevlana Kültür Merkezi’ndeki programlarla devam etti.

Konya Valisi Yakup Canbolat, yaptığı konuşmada, alimlerin yaşadıkları şehre kimlik kazandırdıklarını söyledi.

Hazreti Mevlana'nın da Konya’ya belirgin ve değerli bir kimlik kazandırdığını belirten Canbolat, "Hazreti Mevlana, bu şehirden dünyaya seslenmiş, hikmeti tüm dünyayı kuşatan eserlerini buradan yazmış, bu şehrin sokaklarına, duvarlarına ruh kazandırmıştır. Tarih boyunca, uygarlıklar beşiği Anadolu’da yüzyıllarca barış ve huzur ortamının egemen olmasında, Hazreti Mevlana gibi manevi mimarların çok büyük payı vardır.” ifadelerini kullandı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de törenlerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek, Şeb-i Arus törenlerinin ülke ve İslam coğrafyası için hayırlara vesile olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nca, "Türk tasavvuf müziği dinletisi", Tasavvuf Tarihi Araştırmacısı ve Yazar Ömer Tuğrul İnançer tarafından "Mesnevi Sohbeti", Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nca “Mevlevi Ayini Şerifi” icra edildi.

Programa Vali Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Yarar'ın yanı sıra İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Muhabir: Melike Kınacı

Kaynak: AA